Θέμα

Υποκλοπές-Αποκάλυψη Τέλλογλου-Τριανταφύλλου: Η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε το Predator για 7 εκατ. ευρώ

Υποκλοπές-Αποκάλυψη Τέλλογλου-Τριανταφύλλου: Η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε το Predator για 7 εκατ. ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υποκλοπές- Τέλλογλου-Τριανταφύλλου: Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις που συνδέουν άμεσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του με το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator.

Το Inside Story και οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, κάνουν μια αποκάλυψη-«βόμβα» καθώς αναφέρουν ότι το Predator αγοράστηκε από την κυβέρνηση έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ και η σχετική σύμβαση «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της οποίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ «Στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story– το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa.

»Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ.

»Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ η εισαγωγή του Predator στην Ελλάδα

Το Inside Story, αναφέρεται σε ένα νέο πρόσωπο τον Σαχάκ Άβνι, τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια – αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε.

Όπως αναφέρει: «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019.

»Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)».

Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Κρίκελ.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων».

«Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο inside story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα από το φθινόπωρο του 2019.

«Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Tον Σεπτέμβριο του 2020 δημιουργούνται τα περισσότερα λινκ (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα.

Μετά την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα, μία αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτών ταξιδεύει στο Ισραήλ, όπου ξεναγείται σε διάφορες κρίσιμες υποδομές συλλογής πληροφοριών της χώρας και αποφασίζεται να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Αθήνα, κάτι που γίνεται τον Μάρτιο του 2020 – ενώ έχει προηγηθεί η κρίση με το βαν του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα, μετά την προβολή σχετικού βίντεο στο Forbes.

Στο ίδιο ρεπορτάζ καταγράφονται κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ της εταιρείας Κρίκελ του Γιάννη Λαβράνου και της Intellexa που εμπλέκεται με το Predator. Όπως αναφέρεται, οι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020 (τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας): Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.

Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα κριτική ασκείται και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τον Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa. Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ. Κάτι που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες αυτές.

Οπως υποστηρίζει το Inside Story αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Intellexa και Κρίκελ και μεταξύ της Κρίκελ με εταιρείες συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου (δηλαδή του μετόχου της Intellexa), τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ.

Η προσωρινή επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας υπό τον Άγγελο Μπίνη (ο οποίος αποχώρησε από την ΕΑΔ για την Frontex), στην κατάθεσή της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος είχε περιορισμένο αντικείμενο, με βάση την εντολή ελέγχου του πρώην επικεφαλής της ΕΑΔ κ. Μπίνη, και ειδικότερα αφορούσε αποκλειστικά τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η εταιρεία Κρίκελ με το ελληνικό δημόσιο και όχι τον αναλυτικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας, τη σχέση της με άλλες εταιρείες, τους αφανείς εταίρους και τις παράλληλες δραστηριότητες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X