Ελλάδα

Υπουργείο Ανάπτυξης: Κερδίζει Δημόκριτο, χάνει Enterprise Greece

Υπουργείο Ανάπτυξης: Κερδίζει Δημόκριτο, χάνει Enterprise Greece
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν στο παρελθόν είναι το νέο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Εκτός από το όνομα η νέα κυβέρνηση ΝΔ έφερε σημαντικές αλλαγές στις αρμοδιότητες του πρώην υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έχει ως βασικό στόχο να ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

Οι αλλαγές στο υπουργείο Ανάπτυξης

Θεωρητικά αυτή ενίσχυση της οικονομίας θα προέλθει από την αύξηση κυρίως των ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών. Μόνο που με το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των υπουργείων της νέας κυβέρνησης η εποπτεία του οργανισμού που έχει αναλάβει αυτόν το ρόλο πέρασε από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο λόγος για τον Οργανισμό Enterprise Greece, ο οποίος όπως αναφέρει και ο νόμος ίδρυσής του, είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως. Ειδικότερα, ο οργανισμός προβάλει τα ελληνικά προϊόντα παγκοσμίως και είναι υπεύθυνος για τις ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις στρατηγικές επενδύσεις που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται στην Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω γινόντουσαν σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο συμμετείχε και με θέση στο ΔΣ του Οργανισμού.

Εκτός από τον Enterprise Greece στην δικαιοδοσία του υπουργείου Εξωτερικών περνάει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ). Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό οργανισμό για τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ο οποίος ασφαλίζει, έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής, τις εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς σε πελάτες του εξωτερικού για την πώληση προϊόντων, υπηρεσιών, ή ακόμα κατασκευής τεχνικών έργων. Ο ΟΑΕΠ ασφαλίζει επίσης, έναντι πολιτικών κινδύνων, τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Έλληνες επιχειρηματίες στο εξωτερικό.

Έρευνα και Τεχνολογία για το υπουργείο Ανάπτυξης

Έναντι όλων αυτών το νέο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «κερδίζει» την γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας. Υπεύθυνος για τον συγκεκριμένο τομέα είναι ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας.

Με… εκκρεμείς συντάξεις και «σαφάρι» στην αγορά εργασίας ξεκινά ο Βρούτσης!

Πρόκειται για μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση που επιχειρεί να συνδέσει τις επενδύσεις με την καινοτομία και να αναδείξει την Ελλάδα ως κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για μεγάλες ξένες εταιρείες και οργανισμούς, καθώς μια βασική λειτουργία της γενικής γραμματείας είναι να καθορίζει και να ελέγχει την πολιτική έρευνας που συνδέεται μεταξύ άλλων και με κοινοτικά κονδύλια και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Βέβαια, εποπτεύει και ερευνητικούς οργανισμούς όπως ο Δημόκριτος το Ινστιτούτο Παστέρ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο που μάλλον δεν έχουν να κάνουν και πολλά με την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών η Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους

Ένας άλλος τομέας που φεύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Δηλαδή η ειδική γραμματεία που “τρέχει” τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τις ρυθμίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας και όποιες άλλες ρυθμίσεις έχουν να κάνουν με τις οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών. Πλέον αρμόδιος για το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός που έχει υπό την ευθύνη του τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X