Πολιτική

Υπουργείο Υγείας- Διοικητές Νοσοκομείων: Με φυσική παρουσία το τεστ δεξιοτήτων – Παραδείγματα από το ΑΣΕΠ -Τα 3 στάδια που ακολουθούν μέχρι τον διορισμό τους από τον ΑΣΕΠ

Υπουργείο Υγείας- Διοικητές Νοσοκομείων: Με φυσική παρουσία το τεστ δεξιοτήτων – Παραδείγματα από το ΑΣΕΠ -Τα 3 στάδια που ακολουθούν μέχρι τον διορισμό τους από τον ΑΣΕΠ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διοικητές Νοσοκομείων: Ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία για τους Διοικητές Νοσοκομείων μέσω του ΑΣΕΠ από όπου θα αναδειχθούν τα νέα στελέχη του ΕΣΥ.

Στελέχη κάθε εμπειρίας και ηλικίας που θέλουν να γίνουν Διοικητές Νοσοκομείων θα καθίσουν σύντομα στα θρανία για το τεστ δεξιοτήτων.

Οι υποψήφιοι για τις 152 θέσεις Διοικητών και αναπληρωτών Διοικητών σε 95 νοσοκομεία καθώς και για τις 21 θέσεις Διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας θα διαγωνιστούν στο τεστ δεξιοτήτων, το οποίο θα διεξαχθεί από το ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, το γραπτό τεστ δεξιοτήτων θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία και με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι δεξιότητες που θα ελεγχθούν σχετίζονται με τον συλλογισμό, την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις θέσεων ευθύνης. Η εξέταση θα είναι κοινή για τους υποψήφιους των θέσεων στα Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Οι πρώτοι 15 υποψήφιοι για κάθε θέση θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας, ενώ η βαθμολογία που θα λάβουν θα προσμετρηθεί στη συνέχεια, μαζί με τα άλλα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο Κεραμέως, για την κατάρτιση των πινάκων και για τις δύο προσκλήσεις.

Το πρόγραμμα της εξέτασης των υποψηφίων θα καταχωρισθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ το προσεχές διάστημα.

Η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες δοκιμασιών: παραγωγικός συλλογισμός, επαγωγικός συλλογισμός και διαχείριση εργασιακών σεναρίων.

Η εξέταση για τις δύο πρώτες ενότητες, του Παραγωγικού Συλλογισμού και του Επαγωγικού Συλλογισμού, θα πραγματοποιηθεί μέσω προσαρμοστικών τεστ (Computerized Adaptive Testing – CAT) που θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και / ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων.

Η εξέταση για την τρίτη ενότητα της Διαχείρισης Εργασιακών Σεναρίων θα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών που θα αφορούν προσομοίωση εργασιακών καταστάσεων, οι οποίες θα είναι βαθμολογικά ισοδύναμες μεταξύ τους.

Τις επόμενες εβδομάδες θα διεξαχθεί ο γραπτός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ όπως προβλέπει ο νόμος Κεραμέως, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι θα συγκεντρωθούν στις μεγάλες αίθουσες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στον Ταύρο για να αποδείξουν στην πράξη τις δεξιότητες που διαθέτουν για να κερδίσουν μία επιτελική θέση στο ΕΣΥ.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας

Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΣΕΠ, για 152 θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, με τετραετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται, υποβλήθηκαν συνολικά 1.048 αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά στις ΥΠΕ για την κάλυψη 7 θέσεων Διοικητών και 14 θέσεων Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας, υποβλήθηκαν συνολικά 229 αιτήσεις.

Ήδη έχει συσταθεί η Κεντρική Επιτροπή του Διαγωνισμού στο ΑΣΕΠ η οποία και θα διοργανώσει τις επόμενες εβδομάδες το τεστ δεξιοτήτων όπως προβλέπεται στον νόμο Κεραμέως.

Το τεστ δεξιοτήτων θα γίνει ψηφιακά με υπολογιστές, αλλά με φυσική παρουσία στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στον Ταύρο. Το τεστ θα είναι κοινό και για τους Διοικητές Νοσοκομείων αλλά και για τους Διοικητές ΥΠΕ, ενώ θα δώσουν εξετάσεις το ίδιο διάστημα.

Όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων, μελετάται να χωριστούν οι υποψήφιοι σε ομάδες.

Πρέπει να τονιστεί ότι παρότι τα θέματα θα είναι ίδια για όλους, οι απαντήσεις δεν θα έχουν την ίδια σειρά ώστε να αποφευχθούν τυχόν …αντιγραφές, με βάση τουλάχιστον τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα.

Η διαδικασία αυτή πάντως προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς υποψηφίους, οι οποίοι λόγω και της εμπειρίας που διαθέτουν αλλά λόγω και της ηλικίας, θεωρούν προσβλητικό το γραπτό τεστ. Γι’ αυτό και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές, οι γκρίνιες δίνουν και παίρνουν στα στελέχη της κυβέρνησης για τον νόμο που επιβάλλει το τεστ δεξιοτήτων.

Στο μεταξύ ξεκινά σιγά σιγά και η σύσταση των επιτροπών που θα ελέγξουν τα έγγραφα και θα εξετάσουν τους υποψηφίους που αναζητούν μία θέση στο ΕΣΥ. Να υπενθυμιστεί ότι θα δημιουργηθούν 7 επιτροπές για τους Διοικητές Νοσοκομείων και 1 για τις ΥΠΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πως πρώτα θα δώσουν τις γραπτές εξετάσεις οι υποψήφιοι και μετά θα ελεγχθούν για την εγκυρότητα τους τα πιστοποιητικά, τα έγγραφα και τα πτυχία που έχουν καταθέσει.

Θα προκύψουν 15 υποψήφιοι

Από τη διαδικασία της αξιολόγησης και των τεστ θα προκύψουν 15 υποψήφιοι, ενώ 7 θα περάσουν στη φάση των συνεντεύξεων, από όπου και θα δημιουργηθεί μία shortlist με 3 άτομα για να αποσταλεί στον υπουργό υγείας για να επιλέξει το τελικό πρόσωπο για κάθε θέση.
Σε ό,τι αφορά στα μόρια, 800 μπορεί να λάβει κανείς με το τεστ δεξιοτήτων, 600 για τα πτυχία και τις ξένες γλώσσες, 800 για την εργασιακή εμπειρία και 800 μόρια για τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη πάντως που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική, φαίνεται ότι αποτέλεσε και τον αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά στελέχη της αγοράς υγείας ώστε να μην καταθέσουν υποψηφιότητα στον διαγωνισμό, καθώς κρίνουν πως η διαδικασία είναι απολύτως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση.

Η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας κατατίθενται οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, κλείνει σήμερα το μεσημέρι στις 14:00. Μέσω του ΑΣΕΠ αναμένεται να καλυφθούν 152 θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι την Τετάρτη είχαν κατατεθεί 527 αιτήσεις.

ΑΣΕΠ: 229 οι αιτήσεις για τις ΥΠΕ και 527 για Διοικητές Νοσοκομείων – Τι ηλικίες έχουν οι υποψήφιοι

Αριθμός που κρίνεται περιορισμένος για 152 θέσεις σε νοσοκομεία. Όπως σημείωναν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη πιθανώς να είναι αποτρεπτική η διαδικασία του διαγωνισμού, καθώς για την επιλογή των στελεχών σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπική συνέντευξη, ενώ η τελική επιλογή θα γίνει από shortlist από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η διαδικασία

Πάντως μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος από τις επιτροπές του ΑΣΕΠ για τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί 8 επιτροπές οι οποίες και θα εξετάσουν λεπτομερώς όλα τα έγγραφα που έχουν ενσωματωθεί στις αιτήσεις, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Αμέσως μετά όσοι προκριθούν και έχουν έγκυρα δικαιολογητικά θα πάρουν μέρος στο τεστ δεξιοτήτων που θα διεξαχθεί. Το τεστ αναμένεται να είναι ψηφιακό, ώστε και η βαθμολόγηση του να γίνει αυτομάτως με βάση τις απαντήσεις που θα δοθούν.

Αμέσως μετά οι επιτροπές αξιολόγησης θα πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους ώστε να καταλήξουν στην τελική λίστα (αρχικά 15 άτομα ενώ η shortlist θα είναι με 3 άτομα). Η τελική λίστα θα αποσταλεί στον υπουργό Υγείας για να επιλέξει.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο «Η Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου αποτελείται από:

ένα μέλος του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο, που μαζί με τον αναπληρωτή του υποδεικνύονται με πράξη του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π.,
τον αρμόδιο Γενικό ή Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας ή, εφόσον δεν υφίσταται, άλλο Γενικό ή Ειδικό Γραμματέα ή τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του ιδίου Υπουργείου,
τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που έχει επιλεγεί»
Να σημειωθεί ότι πριν τους Διοικητές Νοσοκομείων θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και στη διαδικασία επιλογής τους αφού θα συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές.

Να υπενθυμιστεί ότι η πρώτη φάση της κατάθεσης των αιτήσεων ολοκληρώθηκε για τους Διοικητές ΥΠΕ ενώ όπως γνωστοποίησε το ΑΣΕΠ συνολικά 229 αιτήσεις υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους για την κάλυψη 7 θέσεων Διοικητών και 14 θέσεων Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας, με τετραετή θητεία που δύναται να ανανεώνεται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, πριν το Πάσχα θα αρχίσουν σιγά σιγά να επιλέγονται οι πρώτοι Διοικητές για να αναλάβουν στα νοσοκομεία.

Με βάση τους ίδιους υπολογισμούς, πρώτα αναμένεται να επιλεγούν οι Διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος της κίνησης των ασθενών, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν και τα μικρότερα νοσοκομεία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X