Πολιτισμός

Αιχμηρή απάντηση της δημιουργού για τη Ροζ σημαία: «Να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία»

Αιχμηρή απάντηση της δημιουργού για τη Ροζ σημαία: «Να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις για τη ροζ ελληνική σημαία στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης και την απόφαση να «κατέβει», η δημιουργός του έργου τέχνης, η Γεωργία Λαλέ απάντησε για πρώτη φορά για το ζήτημα που πήρε διαστάσεις.

Την απόφαση κατέκρινε με ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο ο Αρκάς τονίζοντας ότι «μόνο οι κατά καιρούς ολοκληρωτισμοί έκριναν τα έργα τέχνης με πολιτικά κριτήρια!»

 

Υπενθυμίζεται ότι η ροζ ελληνική σημαία δημιουργήθηκε ως διαμαρτυρία για την ενδοοικογενειακή βία που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες και τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες. «Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα.

Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες», αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

 

«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους» έχουν αναφέρει οι διοργανωτές της έκθεσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, ανέδειξε το θέμα κάνοντας λόγο για διακωμώδηση και παραποίηση εθνικού συμβόλου. Έτσι, στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρενέβη και ζήτησε την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας.

 

Η απάντηση της δημιουργού

Από την πλευρά της, η δημιουργός του έργου σημείωσε σε ανάρτηση στο Instagram:

«Τα έργα “Flag” και “Neighborhood Guilt” κατέβηκαν. Το “Flag” μετά τη λογοκρισία από το ελληνικό υπουργείο Εξωτεριών και το “Neighborhood Guilt” λόγω της ανησυχίας μου για την ασφάλειά του.

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους που στάθηκαν στο πλευρό της τέχνης μου και του μηνύματός της. Και ειδικά την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη που πίστεψαν στο έργο μου και μου έδωσαν χώρο.

Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και της ζωής. Τα θύματα των γυναικοκτονιών και της συζυγικής βίας είναι ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους.

 

Το έργο “Neighborhood Guilt” έχει 22 σπίτια. Ένα για κάθε θύμα γυναιοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματά τους, την ηλικίας τους, το μέρος που βρίσκονταν και την ημερομηνία θανάτου τους.

Και τα δύο έργα δημιουργήθηκαν με σεντόνια που μου δόθηκαν από γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκουράσουν τα σώματά τους και ότι ονειρεύονται έναν κόσμο στον οποίο όλοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τους εαυτούς τους και την εποχή τους χωρίς λογοκρισία.

 

Η στήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο».

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X