Eretiki Κριτική

To 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σαγηνεύει με στιλ τους Σινεφίλ!

To 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σαγηνεύει με στιλ τους Σινεφίλ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τον Eretiko κριτικό Γιάννη Κρουσίνσκυ

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, δεν είναι απλώς το μακροβιότερο Φεστιβάλ της Αθήνας, μα κλείνοντας φέτος 36 χρόνια διαρκούς καλλιτεχνικής προσφοράς, παρουσιάζεται άκρως αναζωογονητικό, με έντονη γοητεία ταινιών και στο τώρα!

Χαιρετισμός Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Ο κύριος Νίνος Φένεκ-Μικελίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της αγαπημένης Διοργάνωσης και πολύπειρος κριτικός κινηματογράφου, μιλώντας για τη διαχρονική πορεία του Φεστιβάλ, για το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και φυσικά για τη σύνδεσή τους με σκεπτικό καλλιτεχνικής, καθώς και κοινωνικοπολιτικής προσέγγισης προς τους Σινεφίλ, ανέφερε:

“Σε μια περίοδο ανεξέλεγκτων πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας, έξαρσης της μετανάστευσης και επικίνδυνης ανόδου της ακροδεξιάς, το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έρχεται, όπως πάντα, να μας προσφέρει όχι απλά ένα αδιέξοδο από τα καθημερινά αυτά προβλήματα, αλλά έναν καθρέφτη του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, για να μας αφυπνίσει από την απάθεια ή από έναν επικίνδυνο εφησυχασμό. Έναν καθρέφτη στο όνειρο, όπως έλεγε και ο Μπουνιουέλ, όχι όμως ένα όνειρο φυγής, αλλά ένα όνειρο που ανοίγει τους δρόμους σε μιαν άλλη, πιο καίρια και αληθινή πραγματικότητα. Για όσους κοιτάζουν μπροστά, αντλώντας από το παρελθόν για να φτιάξουν ένα καλύτερο παρόν κι ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Με οδηγό και μέντορα τους ανθρώπους που μας ανοίγουν αυτόν τον καθρέφτη, μέσα από τη μαγική τους οθόνη!”

Πρόγραμμα Φετινού Φεστιβάλ

Ταινίες Έναρξης-Λήξης

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, το Φεστιβάλ υποδέχτηκε εντυπωσιακά το κοινό στον κινηματογράφο “Έλλη”, με την ταινία “Η Τελευταία Παμπ” του σκηνοθέτη Κεν Λόουτς. Μια ενδιαφέρουσα σύνδεση της Παμπ, των ορυχείων που κλείνουν και των Σύριων μεταναστών στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αγγλίας, υπό μορφή θετικής ή αρνητικής αντίληψης από ορισμένους ντόπιους. Στην πρεμιέρα της παραβρέθηκε και ο σεναριογράφος της ταινίας, Πολ Λάβερτι, επί χρόνια συνεργάτης του Κεν Λόουτς.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα ρίξει την αυλαία του στο Σινεμά “Έλλη”, με την ταινία “Sparrow’s Call” του σκηνοθέτη Τιμ Κεντ. Το “παρών” θα δώσουν ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο παραγωγός Αλέζιο Μπέργκαμο και η Ελληνίδα σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια, Βασιλική Βλάχου (Billie Vee). Οι τρεις συντελεστές της ταινίας θα παραμείνουν μετά την προβολή, για να απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

Οι Φιλόξενες Αίθουσες

Το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα φιλοξενήσουν τα Σινεμά “Έλλη” (Ακαδημίας 64) και “Ανδόρα” (Σεβαστουπόλεως 117).

Γενικός Κινηματογραφικός Σκελετός

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Πρεμιέρες Ταινιών

Ειδικές Προβολές

Προβολές Ταινιών Μικρού Μήκους

Αφιερώματα

Κινηματογραφικά Δρώμενα Προγράμματος

Το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα προσφέρει συνολικά 47 υπέροχες προβολές ταινιών στους Σινεφίλ, τους οποίους υποδέχεται συνολικά από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023. Οι σωστά κατανεμημένες κατηγορίες του Φεστιβάλ αποκαλύπτουν αρκετές όμορφες επιλογές ταινιών στους Σινεφίλ. Δώδεκα ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Πέντε Πρεμιέρες Ταινιών. Επτά Ειδικές Προβολές. Οκτώ Μικρού Μήκους Ταινίες. Δεκαπέντε ταινίες μέσα σε πέντε Αφιερώματα για σκηνοθέτες/σκηνοθέτρια (Agnès Varda, Georges Franju, Lindsay Anderson, Δημήτρης Μακρής) και για διευθύντρια φωτογραφίας (Ολυμπία Μυτιληναίου). Όλος ο καλλιτεχνικός σκελετός του φετινού Φεστιβάλ είναι μελετημένος και παρουσιάζει ιδιαίτερη γοητεία. Πιο συγκεκριμένα:

-Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα-

Αν Έπεφτα σε Χειμερία Νάρκη” (Μογγολία, Γαλλία, Ελβετία, Κατάρ, 2023)

Γάλα” (Ολλανδία, 2023)

Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα” (Κύπρος, Ελλάδα, 2023)

Μονοκατοικία” (Κύπρος, Ελλάδα, 2023)

Ο Παράδεισος Φλέγεται” (Σουηδία, Ιταλία, Δανία, Φινλανδία, 2023)

Οι Πραγματικές Ήπειροι είναι οι Ωκεανοί” (Ιταλία, Κούβα, ταινία ασπρόμαυρη, 2023)

Οι Φρουροί της Φόρμουλας” (Σερβία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, 2023)

Σπιτικό για Αρχάριους” (Βόρεια Μακεδονία, Σουηδία, Κόσοβο, Πολωνία, Σερβία, Κροατία, Η.Π.Α., Αυστραλία, 2023)

Τράνζιτ” (Ελλάδα, ταινία ασπρόμαυρη, 2023)

Mal Viver” (Πορτογαλία, Γαλλία, 2023)

The Big Father” (Ελλάδα, 2023)

Vasil” (Ισπανία, Βουλγαρία, 2022)

-Πρεμιέρες Ταινιών-

Η Τελευταία Παμπ” (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, 2023)

Κάποια Μέρα θα Πούμε τα Πάντα Μεταξύ Μας” (Γερμανία, 2023)

Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου” (Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Κροατία, 2023)

Scrapper” (Ηνωμένο Βασίλειο, 2023)

Sparrow’s Call” (Ηνωμένο Βασίλειο, 2023)

-Ειδικές Προβολές-

Πιστή Καρδιά” (ταινία ασπρόμαυρη, βωβή, Γαλλία, 1923)

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο” (Καναδάς, 2023)

Ο Χρόνος που Απομένει” (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Παλαιστίνη, Ισραήλ, 2009)

ΑΛΕΥΡΙΝΟ – Το Σπέρμα του Σύμπαντος” (Ελλάδα, 2023)

Καλάβρυτα – Γκέρνικα” (Ελλάδα, ντοκιμαντέρ, 2022)

Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα” (Ηνωμένο Βασίλειο, Λουξεμβούργο, 2015)

Εξέλιξη” (Ελλάδα, 2023)

-Μικρού Μήκους Ταινίες-

In Between” (Ελλάδα, 2023)

Γυναίκα με Μαύρα Γυαλιά” (Ελλάδα, 2023)

Ένας πολύ Μικρός Κύριος” (Ελλάδα, 2023)

Πώς να Ανάψεις Τσιγάρο Χωρίς να Καείς” (Ελλάδα, 2023)

Μενού” (Ελλάδα, 2023)

Lu$t (Ελλάδα, 2023)

Λου” (Ελλάδα, 2023)

Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ήλιο να Δύει” (Ελλάδα, 2023)

-Αφιερώματα-

Agnès Varda(3 ταινίες: “Η Ευτυχία” 1965, “Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο” 1985, “Πρόσωπα και Ιστορίες” 2017)

Georges Franju” (2 ταινίες: “Μάτια Χωρίς Πρόσωπο” 1960, “Τερέζ Ντεκερού” 1962)

Lindsay Anderson” (3 ταινίες: “Η Τιμή ενός Ανθρώπου” 1963,Ένας Πολύ Τυχερός Άνθρωπος” 1973, “Επαναστατημένη Γενιάή αλλιώς “If…” 1978)

Δημήτρης Μακρής” (3 ταινίες: “Η Καγκελόπορτα” 1978, “Το Φράγμα” 1982, “Οι Κεκαρμένοι” 1986)

Ολυμπία Μυτιληναίου” (4 ταινίες, στις οποίες ανέλαβε τη διεύθυνση φωτογραφίας: “Στρέλλα” 2009, Miss Violence” 2013, “Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω” 2016, “Γυναίκες που Περάσατε από δω” 2017)

 Eretikes μου προτάσεις σε κάθε κατηγορία

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Οι Πραγματικές Ήπειροι είναι οι Ωκεανοί”, διότι η ασπρόμαυρη εικόνα και το έξυπνο σενάριο είναι ικανά να ενώσουν τρεις γενιές στην Κούβα. “Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα”, για την υποσχόμενη μυσταγωγική ακολουθία σκηνοθεσίας, σε σενάριο έξω από τα όρια του χρόνου. “Ο Παράδεισος Φλέγεται”, για την καλλιτεχνική ισορροπία μεταξύ σκληρότητας και τρυφερότητας. “Οι Φρουροί της Φόρμουλας”, για το ατμοσφαιρικό πάντρεμα τουλάχιστον τριών ειδών ταινίας. The Big Father”, όχι φυσικά για το σενάριο, μα για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή-πατέρα και για τη θέαση. “Τράνζιτ”, διότι το ασπρόμαυρο μυστήριο που κρύβει, ενδέχεται να προσφέρει χρήσιμα φιλοσοφικά ερωτήματα και ατμόσφαιρα με κυκλωτική κινηματογραφική γοητεία. “Γάλα”, γιατί μου μοιάζει για έξυπνη έκφραση στο ταξίδι της αποδοχής.

Πρεμιέρες Ταινιών

Scrapper”, γιατί το μοντάζ και η σκηνοθεσία μάλλον θα δείξουν μια αναζωογονητική ματιά στο ευαίσθητο θέμα συμφιλίωσης εξαφανισμένου πατέρα και πληγωμένης κόρης. “Η Τελευταία Παμπ”, για την ευαίσθητη μίξη αλληλεγγύης και ατομικότητας με κότσια. “Κάποια Μέρα θα Πούμε τα Πάντα Μεταξύ Μας”, σε καμία περίπτωση για το σενάριο, μα για αυτούς τους ζεστούς φωτισμούς στη διεύθυνση φωτογραφίας.

Ειδικές Προβολές

Πιστή Καρδιά”, γιατί εάν είστε Σινεφίλ, εδώ δεν χρειάζονται καν επιχειρήματα. “Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο”, διότι δείχνει ακόμα πιο ιδιαίτερη και από τον τίτλο της! “Καλάβρυτα – Γκέρνικα”, γιατί το ντοκιμαντέρ μοιάζει να πηγαίνει σε σαγηνευτικό επίπεδο θέασης και λυτρωτικής διαμαρτυρίας! “Ένα Τραγούδι για το Ηλιοβασίλεμα”, εξαιτίας της οπτικής ένωσης συναισθημάτων και ιστορικής εποχής. “Εξέλιξη”, λόγω της απεικονισμένης αποστασιοποίησης πατέρα και γιου.

Μικρού Μήκους Ταινίες

Λου”, “Lu$t”, “Μενού”, “Ένας πολύ Μικρός Κύριος για τις θεματικές τους ή για ορισμένες υποθέσεις, που φαίνεται να ανοίγουν τα έργα αυτά.

Αφιερώματα

-Agnès Varda (Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο”, για την εκρηκτική περσόνα)

-Georges Franju (“Μάτια Χωρίς Πρόσωπο”, για την εξέχουσα αισθητική)

Lindsay Anderson (“If…”, γιατί ανέδειξε τον ηθοποιό Malcolm McDowell με οργή και συγκρούσεις στο δρόμο της χαμένης νιότης)

Δημήτρης Μακρής (Η Καγκελόπορτα”, καθότι θέαση και ενδιαφέρουσα υπόθεση υπόσχονται ώριμη αφήγηση)

Ολυμπία Μυτιληναίου (Miss Violence”, διότι αν και έργο για ανθρώπους με γερά νεύρα, σε μαθαίνει πολλά ώστε να μην νομίζεις λανθασμένα, πως βρισκόσουν σε κάποια ιδανική κοινωνία)

Καλλιτεχνικές Δράσεις στο Φετινό Φεστιβάλ

Ειδικό έργο του εικαστικού Γιάννη Ψυχοπαίδη

“Στη σκιά των τραγικών εξελίξεων, στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, το Πανόραμα ζήτησε από τον εικαστικό Γιάννη Ψυχοπαίδη να φιλοτεχνήσει ένα πρωτότυπο έργο, που θα πωλείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και στις 2 αίθουσες οι οποίες το φιλοξενούν (“Έλλη” και “Ανδόρα”). Το έργο (ακουαρέλα), υπογεγραμμένο από τον ζωγράφο, θα διατίθεται στην τιμή των 20 ευρώ, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια, υπέρ του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας!”

Καλό 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σε όλες/όλους τους Σινεφίλ!!!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X