Fragilemag

Ηλίας Πετρόπουλος – Ο λαογράφος του λούμπεν

Ηλίας Πετρόπουλος – Ο λαογράφος του λούμπεν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Ηλίας Πετρόπουλος που γεννήθηκε στην Αθήνα (26 Ιουνίου 1928 – Παρίσι, 3 Σεπτεμβρίου 2003) ήταν Έλληνας ποιητής, λαογράφος, εικονογράφος και μελετητής του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Ο πρώτος που ασχολήθηκε με το περιθώριο και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του. Έζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους, συμμορίτες και καταδιωκόμενους, που έγιναν οι ήρωες των βιβλίων του. Εγραφε μέχρι το 2003 όταν πέθανε από καρκίνο. Σύμφωνα με τη διαθήκη του, το πτώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του πετάχτηκαν στον υπόνομο.

•«Προτιμώ έναν γνήσιο Δολοφόνο από έναν επιτυχημένο γιατρό. Τι ότι ένας δολοφόνος μπορεί ταυτόχρονα να ‘ναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος είναι γνωστόν τουλάχιστον από την εποχή που ο Ντοστογιέβσκι δημοσίευσε το Έγκλημα και Τιμωρία. Η αστική κοινωνία αυτοθαυμάζεται. Ο Δολοφόνος, ο Πούστης, ο Κλέφτης, η Πουτάνα, σπάνε τον Καθρέφτη»

Κολλάζ του Ηλία Πετρόπουλου

Ο Ηλίας Πετρόπουλος περιέγραψε τις συμπεριφορές του αντεργκράουντ, του λούμπεν με εξαιρετική ποιητική σαφήνεια.

•«Δεν ισχυρίζομαι πως είμαι ζωγράφος. Καλπάζω προς τα εβδομήντα μου και, πια, μου φαίνεται σόλοικο να παριστάνω αυτό που δεν είμαι. Ωστόσο, σχεδιάζω από μικρό παιδάκι. […] Εδώ και είκοσι χρόνια καταπιάστηκα με το κολάζ. Μου αρέσει να ψαλιδίζω φωτογραφίες γυμνών γυναικών και να τις συνταιριάζω σε διάφορες συνθέσεις που κάνω σύμφωνα με το κέφι της στιγμής. Δεν είμαι σοβαρός άνθρωπος. Μου αρέσουν τα καραγκιοζιλίκια»

Ο Πετρόπουλος λογοκρίθηκε και καταδικάστηκε τέσσερις φορές από τα ελληνικά δικαστήρια για τον αναρχικό, μηδενιστικό χαρακτήρα των γραπτών του…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X