Βιβλίο

Δημήτρης Μπάτσης: Συλογικός τόμος για το βιβλίο “Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα”

Δημήτρης Μπάτσης: Συλογικός τόμος για το βιβλίο “Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο συλλογικός τόμος για το έργο του Δημήτρη Μπάτση “Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα”, θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ολυμπία Σελέκου, Διευθύντρια Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Ερευνών και Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών “Δημήτρης Μπάτσης”, ομιλητές είναι:

Ισμήνη Κριάρη

Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου,

 Δημήτρης Καλτσώνης

Aναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

 Θεόδωρος Μαριόλης

Kαθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης

Η εκδήλωση γίνεται μετά την παρουσίαση του συλλογικού τόμου: «Μελέτες στο Έργο του Δημήτρη Μπάτση: Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα», η οποία έλαβε χώρα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, 12.10.2018, και διοργανώθηκε από την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας και τις Εκδόσεις Τζιόλα (Ο τόμος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τζιόλα:  https://www.tziola.gr/book/meletesstoergotoudimitribatsivariaviomichaniastinellada/).

Πάντως, πρέπει να τονιστεί εξαρχής ότι το βιβλίο του Δημήτρη Μπάτση: «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα» (Φθινόπωρο 1947) αποτελεί έργο βαθιάς και μακράς πνοής.  Ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα, είναι έργο μοναδικό και εξαιρετικά δύσκολο στη μελέτη του, ακριβώς επειδή προαπαιτεί πολύπλευρη γνώση. Δηλαδή, γνώση της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Οικονομικής, του Ιστορικού-Διαλεκτικού Υλισμού, και των Πολυτεχνικών Επιστημών.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του έργου του Μπάτση; Είναι τα ακόλουθα δύο:

1. Πρόκειται για συνεκτικό Πρόγραμμα εμβάθυνσης, ανάπτυξης, εξειδίκευσης και εμπνευσμένης εφαρμογής της μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας, Οικονομικής Πολιτικής και Τεχνολογικής Οικονομικής στην περίπτωση της μεταπολεμικής Ελλάδας.

2. Αυτό το Πρόγραμμα δεν εκκινεί από αφηρημένες προθέσεις ή ιδέες, ακόμα και από εκείνες περί σοσιαλισμού ή κομμουνισμού, αλλά από τις συγκεκριμένες αντιθέσεις της υλικής αναπαραγωγής του συγκεκριμένου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, δηλαδή της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Περιεχόμενα τόμου

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει τριάντα (30) δοκίμια και ένα Θεωρητικό Παράρτημα, τα οποία έχουν συνταχθεί από δεκαοχτώ (18) συγγραφείς. Χωρίζεται σε τρία Μέρη:

Το Πρώτο Μέρος περιέχει: εργοβιογραφικά στοιχεία για τον Μπάτση, την ανάλυση των πτωχεύσεων του ελληνικού κράτους, και κομβικά ζητήματα περί διαταξικής κατανομής του εισοδήματος, σοβιετικού σχεδιασμού, κεφαλαιοκρατικών διακυμάνσεων και κρίσεων και, τέλος, διεθνικού εμπορίου. Ως εκ τούτου, προσφέρει, μαζί με το Παράρτημα του τόμου, τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σε βάθος μελέτη του έργου του Μπάτση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μεταγενέστερες επιστημονικές εξελίξεις.

Το Δεύτερο Μέρος αναλύει κριτικά και σε σύγχρονους όρους το έργο του Μπάτση: Τα σχέδια δημιουργίας ενεργειακής βάσης και βαρειάς βιομηχανίας, και τα οικονομικά, πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Τέλος, το Τρίτο Μέρος προσφέρει μία ανατομή της Εντός-Ευρωπαϊκής Ένωσης ελληνικής οικονομίας, τόσο υπό το φως της συμβολής του Μπάτση όσο και βάσει σύγχρονων αναλυτικών και εννοιολογικών εργαλείων. Τα ζητήματα που μελετάει είναι: Παραγωγικότητες εργασίας και κεφαλαίου, μισθοί, ποσοστό εκμετάλλευσης της εργασιακής δύναμης, ποσοστό κέρδους, ασφαλιστικό σύστημα, δυναμικοί και υστερούντες οικονομικοί κλάδοι, ανεργία και, τέλος, οικονομική πολιτική ανασυγκρότησης και πολυκλαδικής ανάπτυξης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X