Κοινωνία

Σεισμός Ελασσόνα – Λέκκας: Σπάνιο φαινόμενο! Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα

Σεισμός Ελασσόνα – Λέκκας: Σπάνιο φαινόμενο! Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για ενεργοποίηση ενός άλλου κλάδου του ρήγματος του Τυρνάβου έκανε λόγο ο Ευθύμης Λέκκας, τονίζοντας ότι ο ισχυρός μετασεισμός το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα ήταν μη αναμενόμενος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αμέσως μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Ελασσόνας, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών χαρακτήρισε «έκπληξη» τον τόσο μεγάλο μετασεισμό, υποστηρίζοντας ότι περιμένουμε να δούμε τα επόμενα λεπτά αν ενεργοποιείται κάποιος νέος κλάδος.

«Ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ένας καινούριος κλάδος που ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, αφού χαρακτήρισε ως «έκπληξη για εμάς τον μετασεισμό», ανέφερε ότι το επίκεντρο απομακρύνεται από τη Λάρισα όπου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν και οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Παράλληλα, ο Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος λίγο αργότερα φιλοξενήθηκε και στον αέρα του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Ερωτηθείς, δε, αν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε:

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας υποστήριξε ότι «η δόνηση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κανονικής σεισμικής εξέλιξης, αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο».

Ανέφερε επίσης ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον χθεσινοβραδινό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρακώστας προειδοποίησε ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, ωστόσο «αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X