Συμβούλιο Εφετών: Δεν εκδίδεται στην Τουρκία ο Κούρδος κατηγορούμενος για τρομοκρατία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν εκδίδεται στην Τουρκία ο εκζητούμενος από τις τουρκικές αρχές Μεχμέτ Ντογκάν, σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.

Ο Ντογκάν συνελήφθη μαζί με άλλους 8 ομοεθνείς του στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, με τους ίδιους να αρνούνται την κατηγορία.

Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη, οι εφέτες δικαστές έκριναν ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να ικανοποιηθεί αφού ήδη έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπό του η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από τη Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η  συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία οτι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως  έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ