Σχόλια

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πατέντα των εμβολίων: Ο Γεραπετρίτης ξεφτιλίζει τον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πατέντα των εμβολίων: Ο Γεραπετρίτης ξεφτιλίζει τον Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τις δηλώσεις του περί ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρση των δικαιωμάτων της πατέντας των εμβολίων.

Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι «καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισε την επίθεση στους ίδιους υψηλούς και απαξιωτικούς τόνους τονίζοντας ότι «ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».

Όπως είπε συγκεκριμένα ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, «εκείνος που έθεσε το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων της πατέντας, ήταν ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στη FAZ, τις οποίες επανέλαβε τον Απρίλιο και άλλες φορές» και συμπλήρωσε πως για το ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί και ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Όσο αφορά στον κ. Τσίπρα, δεν είχαμε πει ότι ήταν αδύνατη η άρση, αλλά η παραγωγή του εμβολίου στη χώρα, κάτι που είναι αδύνατο από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που δεν υπάρχουν», υποστήριξε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα», σχολιάζει ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, «του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για “εμβολιόδεντρο” και ειρωνευόταν λέγοντας πως “πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο”».

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος».

Υπογραμμίζει τέλος, ότι «η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X