Θέμα

Φωτιές – Εφιαλτική η νύχτα: Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Φωτιές – Εφιαλτική η νύχτα: Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιές – Εφιαλτική η νύχτα: Όλες οι εξελίξεις από τα μέτωπα των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Σε πύρινο κλοιό η χώρα και το πρωί της Τετάρτης καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και σήμερα δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες στους πρόποδες της Πάρνηθας. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική από τον καπνό.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Από τις 3 τα ξημερώματα ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλέον, σε χώρους με οικόπεδα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το συμβάν θεωρείται ακόμα «ανοικτό» για την πυροσβεστική υπηρεσία και στην περιοχή επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε αποθήκες και λοιπές επιχειρήσεις, ενώ από τις πρωινές ώρες εστάλησαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα και ακολούθησαν εκκενώσεις.

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης.

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και στη Σαμοθράκη, η οποία, ευτυχώς, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα.

Συνοπτικά οι εξελίξεις:

—Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να μη περάσει στον εθνικό Δρυμό, η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί στη Φυλή και καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν τη νύχτα και κινήθηκαν ανατολικά, προς τη πλευρά που βρίσκεται το Καζίνο.

—Στις 05:30 το πρωί, η φωτιά φούντωσε μέσα σε λίγα λεπτά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, που έχει εκκενωθεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να κατέβει προς τον οικισμό, λόγω της έντασης των ανέμων.
Οι ελπίδες στρέφονται στα εναέρια μέσα που θα απογειωθούν με το πρώτο φως της ημέρας.

—Καλύτερη είναι η εικόνα στη Δεκέλεια ωστόσο ριπές εμφανίζονται ανά διαστήματα. Η φωτιά καίει την κορυφογραμμή, η οποία εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα.

—Διάσπαρτες είναι εστίες φωτιάς στον Ασπρόπυργο και πυκνός καπνός καλύπτει όλη την περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν περιορίσει το πύρινο μέτωπο στην κορυφή του βουνού, μακριά από τη
βιομηχανική ζώνη. Aπό τη φωτιά κάηκαν αποθήκες εταιριών και εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

—Στην Ροδόπη σε εξέλιξη και τα δύο μέτωπα, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου όπου έχουν καεί σπίτια.
Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους σε Χαμηλό και Βέλκιο .

—Στην Αλεξανδρούπολη, η πυρκαγιά μαίνεται δυτικά της πόλης και στο δάσος της Δαδιάς. Χθες εντοπίστηκαν νότια του Άβαντα απανθρακωμένοι 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων δυο παιδιά. Κλειστή η Εγνατία οδός στο ρεύμα προς Κομοτηνή.

—Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 23.00 χθες το βράδυ στη Σαμοθράκη, σε δασική έκταση στην περιοχή των Θέρμων. Μήνυμα 112 στάλθηκε νωρίτερα για εκκένωση στην περιοχή Κορφούδι.

—Στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων. Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι στις καμένες περιοχές ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν κλιμάκια καταγραφής ζημιών.

—Καλά νέα έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική όπου χθες είχαν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές.

—Στη Βοιωτία σε εξέλιξη είναι τα μέτωπα στο Μοσχοπόδι – έξω από τη Θήβα- την Υλίκη, τον Πρόδρομο και το Κυριάκι. Εκκενώθηκαν 10 οικισμοί.

—Πυρκαγιά ξέσπασε αργά χθες το βράδυ σε αγροτοδασική έκταση στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας.

—Χθες έγιναν 3 συλλήψεις για εμπρησμούς, στον Πολύγυρο, στην Κεφαλλονιά και στα Ανω Πεδινά στο Ζαγόρι.

—Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Συντονιστικό Κέντρο και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών, και όπως τόνισε προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

—Ενώ σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ,Νίκος Ανδρουλάκης, θα βρίσκετε στην Αλεξανδρούπολη  -Θα επισκεφθεί πληγείσες περιοχές.

 Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για την πύρινη λαίλαπα και την τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη

Πρώτο θέμα η τραγωδία που συντελέστηκε στην Αλεξανδρούπολη με τον εντοπισμό 18 απανθρακωμένων σορών, μεταξύ αυτών και δύο παιδιών.

«Φωτιές στην Ελλάδα: 18 σοροί βρέθηκαν σε δάσος», αναφέρει το BBC.

«18 σοροί εντοπίστηκαν ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα και η Ευρώπη υποφέρει από ακραίες θερμοκρασίες», σημειώνει το CNN.

«Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα στην Ελλάδα», αναφέρει η Liberation, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά για την τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη.

«Στην Ελλάδα, νέες φονικές πυρκαγιές πλήττουν αρκετές περιοχές», γράφει η Le Monde.

«Διασώστες εντόπισαν 18 σορούς, ενώ οι πυρκαγιές εξαπλώνονται στην Ελλάδα», σημειώνει το Reuters.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X