Θέμα

Με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων επιδομάτων και πλειστηριασμούς από την Εφορία απειλούνται 608.000 πολίτες

Με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων επιδομάτων και πλειστηριασμούς από την Εφορία απειλούνται 608.000 πολίτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια οι φορολογούμενοι, τους οποίους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει στο στόχαστρο για κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων ενοικίων, βοηθημάτων ή πλειστηριασμούς ακινήτων.
Ηδη σε 1.441.895 οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις και επικρέμεται η απειλή των κατασχέσεων σε άλλους 608.194 φορολογούμενους οι οποίοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 500 ευρώ αν δεν τα αποπληρώσουν ή δεν κάνουν κάποια ρύθμιση, επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Κυριακάτικη Kontra.
Μάλιστα μετά την αποτυχία των ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36, 72 ή 120 δόσεις το κυνήγι των οφειλετών, αναφέρουν οι πληροφορίες αναμένεται να αγριέψει.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών η ΑΑΔΕ από το σύνολο των 3.687.278 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι 2.050.089 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία.
Από τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν οι κατασχέσεις κατά σχεδόν 30.000.
Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι υπό αναγκαστικά μέτρα ήταν στο τέλος Απριλίου 1.441.895 ΑΦΜ από 1.412.322 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 29.573 φορολογούμενους.

Μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών ο κεντρικός τραπεζίτης άρχισε να στέλνει «μηνύματα». Διαβάσαμε προσεκτικά τις διαπιστώσεις του για τα φορολογικά έσοδα και την φοροδιαφυγή των 60 περίπου δις. Δεν είναι πολύ σαφή τα στοιχεία που παρουσίασε, ώστε τα συμπεράσματα να είναι στέρεα. Το ερώτημα όμως είναι τι ακριβώς θέλει να πει.
Δήλωσε λοιπόν (in.gr) ότι η ετήσια φοροδιαφυγή όπως την υπολογίζει είναι περίπου 60 δισ. Ευρώ, είναι το ποσό που πρακτικά δεν φορολογείται. Πως γίνεται ο υπολογισμός; Αναφέρει ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν κατ’ έτος οι Έλληνες, είναι 80 δισεκατομμύρια.
Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από τη μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.
Άρα ο υπολογισμός στηρίζεται στην απλή πράξη: «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων, διαφορά 140-80 = 60 δισ. ευρώ.
Βεβαίως δεν σημαίνει πως ότι δεν φορολογείται, είναι φοροδιαφυγή. Υπάρχουν π.χ. δηλωθέντα έξοδα των εταιρειών. Υπάρχουν και εισροές χρημάτων στη χώρα από ξένους, φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες. Ο Γ. Στουρνάρας γνωρίζει ακριβός τον υπολογισμό που έκανε.
Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή «παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ θεωρούμαστε πρωταθλητές φοροδιαφυγής στην Ευρώπη».
Άρα ζητάει μέτρα. Χωρίς να ξεκαθαρίζει προεκλογικά ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Περιμένει να εκλεγεί κυβέρνηση και μετά θα πει ευθέως τι εννοεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X