Θέμα

Ο Κώστας Καραμανλής “σφάζει με τον βαμβάκι” τον Κυριάκο Μητσοτάκη-Τα μηνύματα που στέλνει με την ανακοίνωση

Ο Κώστας Καραμανλής “σφάζει με τον βαμβάκι”  τον Κυριάκο Μητσοτάκη-Τα μηνύματα που στέλνει με την ανακοίνωση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Λιτή και μικρή σε μέγεθος η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή με την οποία ανακοίνωσε την απόφασή του  να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή, όπως αναφέρει ο ίδιος. Πρόκειται, όμως για “βόμβα”  μεγατόνων η οποία δημιουργεί νέες καταστάσεις και νέα δεδομένα για τις εκλογές και τα αποτελέσματα της κάλπης.

Η ανακοίνωση είναι μεν λιτή, είναι ωστόσο πλούσια σε πολιτικά μηνύματα ανάμεσα, κάτω από τις γραμμές, αλλά και στις ίδιες τις γραμμές. Ας ξεκινήσουμε να κάνουμε μία πρώτη ανάλυση.

Το πρώτο και εμφανές είναι πως ο Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι μεν υποψήφιος, αλλά δεν αποχωρεί και από την πολιτική. Δεν αποστρατεύεται. Οπως αναφέρει στην αρχή της ανακοίνωσης ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική του διαδρομή χωρίς να κάνει ουδεμία αναφορά στην πολιτική. Που σημαίνει ότι πολιτικά θα είναι παρόν όποτε αυτός το κρίνει.

Επεκτείνοντας λίγο περισσότερο το συλλογισμό θα λέγαμε ότι ο Κώστας Καραμανλής βγάζει τον εαυτό του από την τρέχουσα πολιτική και τον τοποθετεί σε μία θέση χρυσής εφεδρείας, που ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί αν και όταν οι πολιτικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό (ενδεχομένως και πρώτο σε σημασία) είναι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βεβαίως, δεν υπάρχει και καμία ευθεία επίθεση. Ομως, παίρνει αποστάσεις. Γιατί μπορεί να αναφέρει «Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», ωστόσο αμέσως μετά υπογραμμίζει ότι στηρίζει  «την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα», δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία πριν από την επέλαση του μητσοτακισμού, που αλλοίωσε τα ιδεολογικά και αξιακά χαρακτηριστικά της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το ιδεολογικό και αξιακό στοιχείο που προβάλει ο Κώστας Καραμανλής ενισχύεται με την αμέσως επόμενη πρόταση στην οποία αναφέρει  ότι είναι «Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της», εννοώντας την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με την αναφορά αυτή ενισχύει την απόστασή του από την Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επισημαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου (όπως σας είχε ενημερώσει ο eretikos.gr) είχαν πολύ μεγάλη αγωνία για το τι ακριβώς θα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής στην ανακοίνωσή του. Μπορεί να αισθάνονται μία κάποια ανακούφιση γιατί δεν υπήρξε μία πιο καθαρή, έστω και έμμεση, αιχμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά οι αποστάσεις που έχει πάρει από το σημερινό πρωθυπουργό και το κόμμα του οποίου είναι πρόεδρος είναι πρόδηλες, ισχυρές ιδίως με την καθαρή αναφορά στις καραμανλικές αρχές και αξίες, οι οποίες βρίσκονται σχεδόν στον αντίποδα των μητσοτακικών.

Αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μία λαϊκή έκφραση για να περιγράψουμε την ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα λέγαμε ότι τον “σφάζει με το βαμβάκι”.

Βεβαίως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και το ρόλο που θα παίξει η απουσία τους  στο εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο πως ένα τμήμα των Καραμανλικών (δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το μέγεθος) θα απόσχει από τις εκλογές. Την επιλογή άλλων κομμάτων, μάλλον θα πρέπει να την αποκλείσουμε, αφού μόνο προς το κέντρο θα μπορούσαν να μετακινηθούν οι καραμανλικοί, αλλά τέτοιος πολιτικός σχηματισμός δεν υπάρχει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα.

Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της.

Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X