Θέμα

Ολοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας-Το παρασκήνιο στα κόμματα

Ολοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας-Το παρασκήνιο στα κόμματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας λήγει στις 12 Μαρτίου. Η διαδικασία για την αντικατάστασή του πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε μεν στο βουνό (Μέτσοβο) όπως ο ίδιος είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα κάνει, αλλά η φώτιση τελικά δεν ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει στη λήψη της οριστικής απόφασης. Ισως αυτό γίνει κατά το ταξείδι στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και μας ανακοινώσει το όνομα με την επιστροφή του.

Ως τότε τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και η ονοματολογία καλά κρατεί, ανάλογα με τον…καπνό που βγαίνει από το Μαξίμου και ανάλογα με τους συνομιλητές των δημοσιογράφων.

Από το Νεοδημοκρατικό στρατόπεδο ακούστηκαν τα ονόματα του Προκόπη Παυλόπουλου τον οποίο υποστηρίζουν κυρίως οι καραμανλικοί βουλευτές, του Αντώνη Σαμαρά που υποστηρίζεται από 60 βουλευτές (όπως οι ίδιοι έχουν διαρρεύσει) της Νέας Δημοκρατίας και βεβαίως τα ονόματα που ακούστηκαν από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι Αννα Διαμαντοπούλου, Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Αλιβιζάτος, Σταύρος Δήμας.

Τις τελευταίες ημέρες πόντους έχει κερδίσει και ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρωθυπουργός με τη στήριξη Σαμαρά, Βενιζέλου και Καρατζαφέρη έχει τη στήριξη και του Κώστα Σημίτη, χαρτί ισχυρό λόγω της στενής σχέσης που υπάρχει στο παρασκήνιο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Σημίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιμένει στην υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ ψάχνει και για άλλο υποψήφιο στην περίπτωση που δεν τον προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναζητά ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εγχείρημα μάλλον πολύ δύσκολο.

Ξεκάθαρο είναι και το ΚΙΝΑΛ. Πρώτα η Φώφη Γεννηματά και προσφάτως οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης, με δηλώσεις του υποστήριξαν ότι το κόμμα τους υποστηρίζει τους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος, του Κων. Σημίτη. Γ. Παπανδρέου και Βαγ. Βενιζέλο. Και τη σωτηρία ημέρα Τρίτη 7 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Σπύρος Καρανικόλας πρόσθεσε στη λίστα και τη Μαρία Δαμανάκη.

Στην περίπτωση που ο εκλεκτός του Κυριάκου δεν είναι κάποιο από τα προαναφερόμενα πρόσωπα, τότε το ΚΙΝΑΛ θα προτείνει δικό του υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.

Οσον αφορά στο εσωτερικό των κομμάτων, το παρασκήνιο είναι έντονο. Στη Νέα Δημοκρατία είναι εξόχως άγριο, αφού οι σαμαρικοί απειλούν με αντιδράσεις με αφορμή όχι την εκλογή Προέδρου πλέον. Ποιώντες την ανάγκη φιλοτιμία δηλώνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς ενδιαφέρεται περισσότερο για τη στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και λιγότερο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και συνεπώς η αντίδρασή του θα είναι έντονη αν υπάρξει υποχωρητικότητα της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ παρότι δεν ακούγονται φωνές αντίθετες, στο παρασκήνιο υπάρχουν διαφωνίες για τον εναγκαλισμό με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο ΚΙΝΑΛ, οι γκρίνιες που ακούγονται είναι από εκείνους που δεν επιθυμούν τη στενή σύνδεση του ΚΙΝΑΛ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Αγριο παρασκήνιο στη ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X