Επιλογές

Τέσσερις ανατροπές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη

Τέσσερις ανατροπές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με 4 ανατροπές η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κάνει πιο λειτουργικό και εύκολο των εξωδικαστικό συμβιβασμό. Γιατί έτσι όπως τον επέβαλε η τρόικα συνιστά μία παταγώδη αποτυχία. Απόδειξη το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί 27.000 αιτήσεις και έχουν προχωρήσει μόλις 23 υποθέσεις.

Το επερχόμενο ναυάγιο προσπαθούν να σώσουν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Φώτης  Κουρμούσης.

Από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ήταν η αποδοχή των εισηγήσεων του Ειδικού Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση για αλλαγές στο σύστημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν χρήση του μέτρου, στον οποίο τόσες ελπίδες στήριξαν για να ανασάνουν από τα βάρη των χρεών που δημιουργήθηκαν  στα χρόνια της κρίσης και να επιβιώσουν από το επαπειλούμενο λουκέτο.

Όμως, είναι τέτοια η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα, αλλά και η… στενοκεφαλιά, που μπορεί να απαγορευτεί μία αίτηση για… ψύλλου πήδημα. Ναι, ναι μην απορείτε.

Για παράδειγμα στο χαρτοβασίλειο με τα έγγραφα, τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις περιλαμβάνεται και μία υπεύθυνη δήλωση ότι η αίτηση είναι ειλικρινής και πλήρης.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχετε υποβάλλει βεβαίωση για την οφειλή σας στην τράπεζα για το χρέος που έχετε και ότι η αίτησή σας εξετάζεται ύστερα από  ένα ή δύο μήνες. Όπως είναι φυσιολογικό το ύψος του χρέους αλλάζει από τους τόκους του ενός ή των δύο μηνών, που μεσολάβησαν από την ημέρα που κάνατε τη δήλωση. Ε, λοιπόν όσο τρελό κι΄ αν σας φαίνεται, αυτό αποτελεί λόγο να απορριφθεί η αίτηση γιατί δεν θεωρείται ειλικρινής.

Και δεν πρόκειται για θεωρητικό σχήμα. Εχει συμβεί και μετά από ένσταση παρενέβη ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης και η αίτηση τελικά έγινε δεκτή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί επελέγη η στενή και όχι η ευρεία ερμηνεία του νόμου.

Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Στο σημείο αυτό θα γίνει η πρώτη παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση  και θα ορίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα κόβονται οι αιτήσεις όταν υπάρχουν ελλείψεις ή διορθώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία ουσία με την υπόθεση και πρόκειται για καθαρά τυπικά ζητήματα.

Οι περισσότερες και πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στην τερατώδη και ανόητη γραφειοκρατία, που εμποδίζει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Και πιο συγκεκριμένα στην πληθώρα των δικαιολογητικών που ζητούν οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές (εφορία, ταμεία και προμηθευτές). Παρατηρείται το εξωφρενικό φαινόμενα πιστοποιητικά και έγγραφα τα οποία είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να τα ζητούν επιτακτικά και επί ποινή απόρριψης της αίτησης, σε χάρτινη μορφή με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην φτάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να συγκεντρώσουν άχρηστα στην ουσία χαρτιά.

Τώρα αλλάζει το καθεστώς και θα θεσπιστεί η υποχρέωση των πιστωτών να μην απαιτούν δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και άλλα έντυπα, τα οποία είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα είναι υποχρεωμένοι να τα πάρουν από εκεί. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται κατά πολύ η ταλαιπωρία και περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία.

Η τρίτη και πολύ σημαντική αλλαγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αφορά στο χρόνο κατάθεσης των δικαιολογητικών και πιστοποιητικών, που δεν είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα. Μέχρι τώρα  όποιος έκανε αίτηση, έπρεπε να καταθέσει οπωσδήποτε όλα τα δικαιολογητικά (και αυτά που βρίσκονται στην πλατφόρμα όπως προείπαμε).

Το καθεστώς αυτό αλλάζει και εκείνος που καταθέτει αίτηση, θα μπορεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά μετά την αίτηση, αλλά πριν από την έγκριση, διευκολύνοντας έτσι την κατάθεση των αιτήσεων.

Η τέταρτη κατηγορία αφορά σε θέματα που δεν προβλέπονται από το νόμο. Τώρα θα θεσπιστεί η δυνατότητα αυτά να επιλύονται με υπουργικές αποφάσεις και να μην απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι χρονοβόρες.

Η τελευταία παρέμβαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αφορά στις αμοιβές των συντονιστών. Με το νόμο καθορίστηκε η κατώτερη αμοιβή, αλλά όχι και η ανώτερη.  Το αποτέλεσμα ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητηθούν υπερβολικές αμοιβές. Μάλιστα σε μία περίπτωση συντονίστρια που πήρε μεγάλη αμοιβή αποπέμφθηκε από το σώμα των συντονιστών για λόγους παραδειγματισμού.

Η αλλαγή που θα γίνει θα καθορίζει ένα πλαίσιο αμοιβών  (κατώτερη και ανώτερη), ενώ θα θέτει και κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους της, το οποίο θα είναι ανάλογο με το μέγεθος της εταιρείας και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.

Προς το παρόν οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι οι προαναφερόμενες. Όμως, μετά τον Αύγουστο ενδέχεται να προωθηθούν και αλλαγές ουσίας, που θα  καταστήσουν πολύ  πιο εύκολο και λειτουργικό τον εξωδικαστικό συμβιβασμό…

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X