Πολιτική

Ο Σαμαράς,ο Μητσοτάκης ,και η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο Σαμαράς,ο Μητσοτάκης ,και η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με την Αίγυπτο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μόνο δεδομένη δεν θεωρούν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της ΝΔ την στάση που θα τηρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στις επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για τις συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ιδιαίτερα με τη δεύτερη που προβλέπει περιορισμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά και αφήνει εκτός το Καστελόριζο, δίνοντας κατά πολλούς αναλυτές πάτημα στην Άγκυρα για τις δικές της αξιώσεις.
Να υπενθυμίσουμε πως σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις αρχές του έτους στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είχε εμφανιστεί αρνητικός με την προσφυγή στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, ένα ενδεχομένο που είχε προκρίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο καιρό αργότερα.

«Οταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε “συνυποσχετικό” που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία (η οποία δεν το έχει υπογράψει), δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς.
Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο…» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνιζε:

«Ο Ερντογάν ήδη, βέβαια, έχει κάνει νέο δόγμα του τις εξωφρενικές προκλήσεις.
Προαναγγέλλει ότι θα στείλει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει το καθεστώς Σάρατζ, ότι θα πουλήσει ”οικόπεδα” της ελληνικής ΑΟΖ και ότι θα προχωρήσει σε έρευνες εκεί.
Καλό είναι να γνωρίζει ότι απέναντί του θα βρει μια ενωμένη Ελλάδα και μια αποφασισμένη Ελλάδα… Αν εμείς κάνουμε το σωστό, μπορεί η Τουρκία να πληρώσει ακριβά το τίμημα αυτής της ”υπέρ-εξάπλωσης”.
Φτάνει εμείς, από την πλευρά μας, να δείξουμε ό,τι σας ανέφερα πριν: Αξιοπιστία και αποφασιστικότητα!».

Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί και κατά την ομιλία του στο 13ο συνέδριο της ΝΔ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ήδη πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «ευθεία απειλή» σε Θράκη και Αιγαίο, ενώ παράλληλα τόνιζε: «Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου… Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης… Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες.
Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου». Διατύπωσε μάλιστα τη θέση πως «κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!».

Τα «τροχιοδεικτικά πυρά» του antinews

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο συχνές είναι οι επιθέσεις το φιλοσαμαρικού antinews στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τη στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά.
Σε πρόσφατο άρθρο στην ιστοσελίδα υπάρχουν νέες βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ο αρθρογράφος κατηγορεί ότι «εφαρμόζει την σαλαμοποίηση της κυριαρχίας μας με μειοδοτικές συμφωνίες όπως της Ιταλίας και ιδιαίτερα της Αιγύπτου για να δημιουργήσει τετελεσμένα στον δρόμο προς την Χάγη».
Παράλληλα, καλεί τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Κώστα Καραμανλή να «ορθώσουν το ανάστημά τους» ενόψει των επικείμενων ψηφοφοριών.

Σε νευρική κρίση το Μέγαρο Μαξίμου

Με αυτά τα δεδομένα είναι φυσικό στο Μέγαρο Μαξίμου να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ η όποια σκέψη για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που αυτός διαχωρίσει τη θέση του από την επίσημη κυβερνητική γραμμή είναι μάλλον απαγορευτική, καθώς θα προκαλούσε έντονους εσωκομματικούς τριγμούς.
Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη διαφοροποιήσει τη θέση του σε δύο ψηφοφορίες, μία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας και μία για την τροπολογία για το ποδόσφαιρο, για την οποία μάλιστα είχε τεθεί και θέμα «κομματικής γραμμής».
Παρά τις απειλές ο Σαμαράς δεν διαγράφηκε και το μήνυμα που είχε στείλει τότε στο Μαξίμου, που υποστήριζε πως δόθηκαν οι απαραίτητες «εξηγήσεις» για την απουσία του, ήταν σαφές: «Ούτε έδωσα εξηγήσεις στον Μητσοτάκη, ούτε θα μπορούσε να μου τις ζητήσει»…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X