Υγεία

Καφές: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση

Καφές: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια κούπα καφέ είναι απαραίτητη για εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη. Μόνο έτσι γι’ αυτούς μπορεί η μέρα μπορεί να ξεκινήσει καλά. Φυσικά πολλοί δεν περιορίζονται σε έναν αλλά πίνουν αρκετούς ή επιλέγουν άλλες πηγές καφεΐνης.

Βέβαια, ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός υπάρχει όριο στο πόση καφείνη μπορεί να πιει κάποιος χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία. Χέρια που τρέμουν και αυξημένοι χτύποι καρδιάς αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα σημάδια ότι έχει γίνει υπερκατανάλωση καφέ. Σπάνια μεν, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε δηλητηρίαση.

Πότε συμβαίνει

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό του. Δημιουργεί ένα φάσμα από δυσάρεστα και σοβαρά συμπτώματα όπως αναπνευστικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις.

Αν και σπάνιο φαινόμενο υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάθει κανείς δηλητηρίαση από την καφεΐνη αν δεν γίνεται κατανάλωση με υπευθυνότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα σημάδια και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για υπερβολική δόση καφεΐνης.

Πότε είναι υπερβολική

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον πονοκέφαλο που έχει κανείς αν πιει μεγάλες ποσότητες εσπρέσο. Συμβαίνει όταν κάποιος καταναλώσει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει ότι το όριο είναι τα 400 μιλιγκράμ καφεΐνης ημερησίως για υγιείς ενήλικες. Αυτό αντιστοιχεί σε τέσσερις με πέντε κούπες καφέ.

Η κατανάλωση ποσότητας καφεΐνης μεγαλύτερη από 400 μιλιγκράμ δεν είναι ικανή να σκοτώσει ή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες σε κάποιον λέει η διατροφολόγος Έριν Παλίνσκι – Γουέιντ. Ο μέσος ενήλικας θα αισθάνεται πιθανότατα ανήσυχος και ευερέθιστος. Οι πιο τοξικές επιπτώσεις της δηλητηρίασης από καφεΐνη εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι έχουν 1.200 μιλιγκράμ, δηλαδή περίπου 12 φλιτζάνια καφέ, στον οργανισμό τους.

Τι προκαλεί

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη δημιουργεί μια ποικιλία σοβαρά βλαπτικών επιδράσεων στον οργανισμό. Ο Νίμα Ματζλέσι, διευθυντής ιατρικής τοξικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στέιτεν Άιλαντ, δήλωσε ότι οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης διαταράσσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό σας, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και πιθανή καρδιακή ανακοπή.

Επιπλέον, η Παλίνσκι – Γουέιντ δήλωσε ότι οι άνθρωποι με υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να παρουσιάσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό και διάρροια.

Δεδομένου ότι ο καφές αυξάνει τη διούρηση, ο Ματζλέσι δήλωσε ότι οι άνθρωποι με σοβαρή ποσότητα καφείνης στον οργανισμό τους, κινδυνεύουν να αποβάλλουν τα απαραίτητα μέταλλα, ιδίως το κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου, ή υποκαλιαιμία, μπορεί να βλάψουν τους μύες σε σημείο πιθανής παράλυσης, να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή λόγω των εξασθενημένων αναπνευστικών μυών και να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία των νεφρών.

Άλλα συμπτώματα δηλητηρίασης είναι επίσης νευρολογικής φύσης. Σύμφωνα με καταγεγραμμένα περιστατικά παρατηρείται άγχος, ψευδαισθήσεις, ημικρανίες, πρήξιμο του εγκεφάλου και επιληπτικές κρίσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X