Κοινωνία

Ο τρόπος που πίνουμε τον καφέ έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή

Ο τρόπος που πίνουμε τον καφέ έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα αλλά μέρος της ζωής μας. Μια συνήθεια που δύσκολα θα αλλάξει, καθώς από τη μία αποτελεί «καύσιμο» για τη λειτουργία του οργανισμού μας και από την άλλη μια γευστική επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, όπως και τα περισσότερα αγαθά που παράγονται στη Γη, έτσι και ο καφές προκαλεί εξίσου επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Στην «πράσινη» εποχή που διανύουμε όλοι μας οφείλουμε να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την έννοια της βιωσιμότητας για κάθε συνήθεια της καθημερινότητάς μας. Όπως είναι λογικό, ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πέρα, λοιπόν, από την ανώτερη ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως καταναλώνουμε ένα προϊόν που δεν επιβαρύνει αρνητικά το περιβάλλον, βάζοντας με τη σειρά μας το δικό μας λιθαράκι στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να καταναλώσουμε τον αγαπημένο μας καφέ λοιπόν;

Για καφέ στο χέρι

Η απόλαυση του καφέ on the go, δηλαδή στο χέρι, είναι από τις βασικότερες συνήθειες της καθημερινότητας. Εάν θέλουμε να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, μπορούμε, κατά την παραγγελία, να έχουμε μαζί μας ένα μεταλλικό ή οποιοδήποτε άλλο βιώσιμο δοχείο ή ποτήρι-θερμός προκειμένου να μη μας τον σερβίρουν σε κάποια συσκευασία του μαγαζιού, έτσι δεν θα επιβαρύνουμε το περιβάλλον με έξτρα απόβλητα.

Εάν, πάλι, δεν είναι δυνατό αυτό, η επόμενη λύση είναι να παραγγέλνουμε από καφετέρια που γνωρίζουμε ότι σερβίρει καφέ σε χάρτινες συσκευασίες και όχι πλαστικές.

Τέλος, μπορούμε να έχουμε μαζί μας μεταλλικό καλαμάκι και να αποφύγουμε τη χρήση πλαστικού ή χάρτινου.

Για καφέ στο σπίτι

Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι η συσκευασία το πρόβλημα αλλά η επιλογή του καφέ. Γι’ αυτό, λοιπόν, επιλέγουμε έναν καφέ που, πέρα από την ποιότητά του, σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγή του. Αναζητούμε πάνω στη συσκευασία το σύμβολο για το Δίκαιο Εμπόριο που εξασφαλίζει ότι όσοι συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία εργάζονται σε ασφαλές περιβάλλον, χρησιμοποιούν μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς.

Επίσης, διαβάζοντας το QR code της συσκευασίας μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία του ταξιδιού του καφέ που απολαμβάνουμε και να ανακαλύψουμε τους ανθρώπους και τα μέρη που συνέβαλαν στην παραγωγή του. Τέλος, αν έχουμε κάψουλες, φροντίζουμε να τις επιστρέψουμε για ανακύκλωση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X