Διεθνή

Κορονοϊός: Το χάπι της Merck μειώνει στο μισό τον κίνδυνο ασθένειας ή θανάτου

Κορονοϊός: Το χάπι της Merck μειώνει στο μισό τον κίνδυνο ασθένειας ή θανάτου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η φαρμακευτική εταιρεία Merck ανακοίνωσε σήμερα ότι το πειραματικό της χάπι κατά της Covid-19, μειώνει κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ανθρώπους που προσβλήθηκαν πρόσφατα από τον κορονοϊό.

Ο αμερικανικός κολοσσός Merck and Ridgeback Therapeutics ετοιμάζεται να καταθέσει άδεια έγκρισης για το αντιικό χάπι που αναπτύσσει στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, καθώς η κλινική δοκιμή σε τελευταίο στάδιο έδειξε ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό κατά της νόσου.

Εάν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δώσει το «πράσινο φως» , θα είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται θεραπεία από το στόμα για τον κορονοϊό.

Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν επίσης ότι το αντιιικό χάπι ενάντια στην COVID-19 με το όνομα molnupiravir, είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου της κυρίαρχης, πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, δήλωσε η εταιρεία

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης, είπε η Merck.

Η ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων από 775 ασθενείς έδειξε ότι κανένας από τους συμμετέχοντες που έλαβαν molnupiravir δεν πέθανε κατά τις πρώτες 29 ημέρες της μελέτης, έναντι οκτώ που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Merck σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα αναζητήσει στη συνέχεια το πράσινο φως και σε άλλες χώρες.

Μια άδεια από το FDA θα ανοίξει το δρόμο για τους γιατρούς να αρχίσουν να συνταγογραφούν το χάπι σε πρόσφατα διαγνωσμένους «εξωτερικούς ασθενείς» που δεν έχουν νοσηλευτεί ακόμη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X