Fragilemag

Φιλία, ρομάντζα, ζήλιες, θαυμασμός και πόθος! Τα συστατικά της σχέσης Νταλί – Λόρκα

Φιλία, ρομάντζα, ζήλιες, θαυμασμός και πόθος! Τα συστατικά της σχέσης Νταλί – Λόρκα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η σχέση ανάμεσα στον Ισπανό ζωγράφο Σαλβαντόρ Νταλί και τον ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα έχει τη δική της μυθική διάσταση. Ο Νταλί έχει πει πως πέρα από τη βαθιά εκτίμηση που έτρεφε για τον Λόρκα ένιωσε ενοχλημένος τις δύο φορές που τον πεθύμησε σεξουαλικά, ουσιαστικά, ακυρώνοντας τη φιλία τους και προτάσσοντας τον σεξουαλικό πόθο πάνω από αυτή. Ο Λόρκα ήταν ένας ομοφυλόφιλος που έζησε σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία διωκόταν. Ο Νταλί διατράνωνε παντού, συχνά χωρίς λίγο, το “στρέιτ” του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Ο Νταλί και ο Λόρκα συναντήθηκαν πρώτη φορά στη Μαδρίτη το 1923. Την παρέα συμπλήρωναν ο σκηνοθέτης Λουίς Μπονιουέλ και ο συγγραφέας Πεπίν Μπέλο. Στα φοιτητικά τους χρόνια έμεναν στην ίδια φοιτητική εστία. Η σχέση Νταλί – Λόρκα φημολογούνταν πως ήταν κάτι περισσότερο από μια τυπική φιλία.

Η εκκίνηση της σχέσης Λόρκα – Νταλί έγινε όταν ο πρώτος είδε για πρώτη φορά τον δεύτερο. Εντυπωσιάστηκε από το αντικοινωνικό του ύφος. Από το αντισυμβατικό τρόπο που ντυνόταν. Ο Νταλί την ίδια περίοδο ανακάλυψε στον Λόρκα κάτι ίσως περισσότερο σημαντικό από τον τρόπο της συμπεριφοράς του και αυτό δεν ήταν άλλο από τη μοναδική του κλίση στην ποίηση. Η σχέση τους, με όλα τα σκαμπανεβάσματα που μπορεί να έχει η σχέση δύο ευαίσθητων καλλιτεχνών, διήρκεσε ως τη δολοφονία του Λόρκα το 1936.

Σε γράμμα που κάποτε έγραψε ο Νταλί στο Λόρκα αναφέρει: “Θα ψάξω να βρω και θα σου προσφέρω μια θεραπεία από τα μέρη της θάλασσας. Θα είναι χειμώνας και εμείς θα ανάψουμε φωτιά. Τα φτηνά δαιμόνια θα τρέμουν από το κρύο. Εσύ θα ανακαλύψεις πως είσαι ο εφευρέτης υπέροχων πραγμάτων και θα είμαστε μαζί μαζί με μια μηχανή πορτρέτων”….

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X