Αποδράσεις

Αποδράσετε στον Εύηνο ποταμό (φωτο-βίντεο)

Αποδράσετε στον Εύηνο ποταμό (φωτο-βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Εύηνος είναι ποταμός του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το όνομά του το οφείλει στο βασιλιά Εύηνο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του κυνηγώντας τον Ίδα, που του είχε αρπάξει την κόρη του, την πριγκίπισσα Μάρπησσα. Είναι γνωστός και με το όνομα Φίδαρης εξαιτίας των διακλαδώσεων που σχηματίζει κατά τη διαδρομή του στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας.Η αρχαιότερη ονομασία του ποταμού είναι Λυκόρμας.  Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Εύηνος"

Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα και χύνεται στον Πατραϊκό Κόλπο, κοντά στο χωριό Γαλατάς, ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Μάλιστα, κοντά στο σημείο βρίσκεται και το χωριό Ευηνοχώρι το οποίο έχει πάρει το όνομα του ποταμού.

Στον Εύηνο σώζονται ακόμα αρκετά παλιά πέτρινα γεφύρια, όπως της Αρτοτίβας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της δυτικής Ελλάδας), της Δορβιτσάς, του Πόριαρη, της Κλεπάς, της Μελίγκοβας κ.α. Έχει συνολικό μήκος περίπου 80 χλμ.

Το Χάνι Μπανιά είναι ένας μικρός οικισμός δίπλα στον Εύηνο ποταμό, σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από τη Ναύπακτο, χτισμένος σε χαράδρα με υπέροχη θέα τον Εύηνο

Από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής είναι και η μεταλλική γέφυρα Μπανιά που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, σε ελάχιστη απόσταση από τον οικισμό. Με μήκος λίγο μικρότερο από τα 50 μ., και πλάτος ικανό για την διέλευση ενός αυτοκινήτου, είναι από τις πιο εντυπωσιακές του είδους της και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη συγκοινωνία.Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Εύηνος"

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Εύηνος"

Από τις αρχές του 21ου αιώνα ποσότητες νερού από τον Εύηνο μεταφέρονται στον ποταμό Μόρνο με αγωγό για να συμβάλλουν στην υδροδότηση της Αθήνας. Το έργο αυτό έγινε εξαιτίας των αυξημένων αναγκών της πρωτεύουσας σε νερό.

Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανό-καγιάκ και το ράφτινγκ. Στην περιοχή της Γέφυρας Μπανιά έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις. Εύκολο και ευχάριστο ποτάμι, για αρχάριους και όχι μόνο. Η συνήθης διαδρομή 9χλμ. καταλήγει στο Χάνι του Μπανιά. Ο εξοπλισμός δίνεται από τις εταιρείες rafting.

Οι επισκέπτες της περιοχής του Ευήνου ασχολούνται επίσης με την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού και την ιππασία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Εύηνος"

Υπέροχες φωτογραφίες από τη χιονισμένη Αγία Αικατερίνη στο Σινά

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X