Συνταγές

Βασιλόπιτα: Γλυκιά ή αλμυρή; Δύο συνταγές για όλα τα γούστα

Βασιλόπιτα: Γλυκιά ή αλμυρή; Δύο συνταγές για όλα τα γούστα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μέρα του έτους ταυτίζεται με τη βασιλόπιτα που κόβεται στο γιορτινό τραπέζι λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου.

Σαν παρουσιάζουμε δύο συνταγές, μία γλυκιά και μία αλμυρή, για να φτιάξετε τη δική σας βασιλόπιτα, με τα χεράκια σας, που θα απολαύσετε στο οικογενειακό-φιλικό τραπέζι.

Γλυκιά βασιλόπιτα

Η πρώτη συνταγή είναι από τον Στέλιο Παρλιάρο. Μια εύκολη και σπέσιαλ συνταγή με αμύγδαλα, φουντούκια, ξερά φρούτα και αμαρέτο – βγαίνουν 16 μερίδες.

Υλικά συνταγής

125 γρ. αμύγδαλα λευκά

125 γρ. φουντούκια

250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κύβους + επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί

250 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα

300 γρ. ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα

200 γρ. λικέρ Amaretto ή κονιάκ ή ό,τι άλλο μας αρέσει

6 αυγά μεγάλα

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ταψί

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση

Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα ξερά φρούτα και το λικέρ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Στο μεταξύ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τα φουντούκια και λίγη από την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν μια λευκή κρέμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ξερά φρούτα μαζί με το λικέρ και ρίχνουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), έως ότου ενσωματωθούν.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν ξεφορμάρουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Αλμυρή βασιλόπιτα

Η δεύτερη συνταγή, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, είναι για αλμυρή βασιλόπιτα, συγκεκριμένα κρεατόπιτα, η οποία φτιάχνεται στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλα μέρη της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, την Πρωτοχρονιά.

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

150 γραμ. βούτυρο Ηπείρου λιωμένο

1 κοτόπουλο (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)

500 γραμ. χοιρινό κρέας χωρίς πολύ λίπος

1 μικρό κρεμμύδι

1 κλωνάρι σέλερι

1 κομμάτι πράσο

1 καρότο

1 δαφνόφυλλο

5-6 κόκκοι πιπέρι

Για τη γέμιση

2 κ.σ. βούτυρο Ηπείρου

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 φλ. τραχανά

400 γραμ. φέτα σε τρίμματα

φρέσκο πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε την ηπειρώτικη κρεατόπιτα με χοιρινό και κοτόπουλο, βάζοντας σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο, το κρέας, το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρότο, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι. Καλύπτουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40΄. Ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζονται αφροί στην επιφάνεια.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρέας από το ζωμό και σουρώνουμε. Αφού κρυώσουν, ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και ψιλοκόβουμε το χοιρινό.

Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 7΄-8΄, όχι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 5΄-6΄. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα 3/4 φλ. ζωμό (με τον οποίο βράσαμε τα κρεατικά), αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και σιγοβράζουμε για 10-12′, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά της.

Αφού κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών. Απλώνουμε 3 φύλλα κιχί ακτινωτά ώστε να εξέχουν, ραντίζοντάς τα με λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε τη γέμιση και μπήγουμε το φλουρί. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Χαράζουμε τη βασιλόπιτα σε κομμάτια μπακλαβαδωτά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε με λίγο ζωμό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

Extra Tip

Ο τραχανάς κάνει την πίτα λίγο πιο αφράτη και συγχρόνως μαζεύει τα περιττά υγρά.

eretiko tip: Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!

Καλή Χρονιά και καλή σας όρεξη!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X