Διεθνή

Αμύθητος θησαυρός: Ξεκινούν να ανελκύσουν το ναυάγιο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Αμύθητος θησαυρός: Ξεκινούν να ανελκύσουν το ναυάγιο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Κολομβία ελπίζει να επισπεύσει την αποστολή της για την ανάκτηση ενός βυθισμένου θησαυρού τριών αιώνων αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η ιδιοκτησία της περιουσίας βρίσκεται σε νομικό κενό εν μέσω μιας συνεχιζόμενης δικαστικής διαμάχης.

Ο Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο διέταξε να ξεκινήσει η επιχείρηση για να έρθει στην επιφάνεια το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» – την ισπανική γαλέρα του Σαν Χοσέ – από τον πυθμένα της Καραϊβικής Θάλασσας το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πέτρο θέλει να φέρει στην επιφάνεια το πλοίο με 62 όπλα και με τρεις ιστούς πριν από τη λήξη της θητείας του το 2026 και έχει ζητήσει τη σύσταση συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Χουάν Ντέιβιντ Κορέα στο πρακτορείο την Τετάρτη. «Αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες για τη διοίκηση της Petro», είπε. «Ο πρόεδρος μας είπε να ανεβάσουμε το ρυθμό».

Η γαλέρα του Σαν Χοσέ βυθίστηκε σε μάχη εναντίον βρετανικών πλοίων στις 8 Ιουνίου 1708. Βικιπαίδεια

 

Όμως, μυστήριο περιβάλλει την ιδιοκτησία του τεράστιου θησαυρού από χρυσό, ασήμι και σμαράγδια που εκτιμάται ότι αξίζει μεταξύ 4 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια αγωγή.

Η ουσία του θέματος φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από το ποιος πιστεύεται ότι το βρήκε.

Η γαλέρα του Σαν Χοσέ – με 600 μέλη πληρώματος – βυθίστηκε περίπου 2.000 πόδια στις 8 Ιουνίου 1708, κατά τη διάρκεια μιας μάχης εναντίον των Βρετανών στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Παρέμεινε θρύλος για χρόνια καθώς η ακριβής τοποθεσία του ήταν άγνωστη.

Το ναυάγιο έχει γίνει γνωστό ως το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» λόγω του τεράστιου θησαυρού – Presidencia de la República – Κολομβία

Στη συνέχεια, το 1981, η αμερικανική εταιρεία Glocca Morra ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε τον χαμένο θησαυρό και παρέδωσε τις συντεταγμένος στην κυβέρνηση της Κολομβίας με την υπόσχεση ότι θα λάβει τη μισή περιουσία όταν ανακτηθεί.

Χρόνια αργότερα, το 2015, ο τότε Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος είπε ότι το ναυτικό της χώρας βρήκε το ναυάγιο του Σαν Χοσέ σε διαφορετική τοποθεσία στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Κολομβία δεν δημοσίευσε ποτέ τις συντεταγμένες του τελικού τόπου ανάπαυσης του πλοίου, αλλά η Glocca Morra – που τώρα ονομάζεται Sea Search Armada – πιστεύει ότι η χώρα βρήκε μέρος του ίδιου πεδίου συντριμμιών το 2015 που ανακάλυψε για πρώτη φορά 34 χρόνια νωρίτερα.

Η εταιρεία μηνύει την κυβέρνηση της Κολομβίας για τον μισό θησαυρό, ή 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμησή της, στο πλαίσιο της συμφωνίας προώθησης του εμπορίου ΗΠΑ-Κολομβίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X