Διεθνή

Χαβάη: Ασύλληπτη καταστροφή από τη φωτιά – Στους 80 οι νεκροί – Βίντεο που κόβουν την ανάσα

Χαβάη: Ασύλληπτη καταστροφή από τη φωτιά – Στους 80 οι νεκροί – Βίντεο που κόβουν την ανάσα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι φωτιές έγιναν η πλέον πολύνεκρη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας, ξεπερνώντας τον απολογισμό του τσουνάμι που έπληξε το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους το 1960, έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε αμερικανική πολιτεία.

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι ομάδες έρευνας, που συνοδεύονται από ειδικά σκυλιά, μπορεί να εντοπίσουν και άλλους νεκρούς από την πυρκαγιά, που κατέκαψε 1.000 κατοικίες και άφησε πίσω της χιλιάδες αστέγους, ενώ για την ανοικοδόμηση της περιοχής πιθανόν να χρειαστούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια.

«Κανείς δεν έχει μπει σε κάποια από αυτές τις κατασκευές που κάηκαν τελείως και εκεί είναι δυστυχώς που αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Μπράιαν Σατζ, γερουσιαστής της Χαβάης, στο MSNBC.

 

Με ανακοίνωσή της αργά χθες (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας), η κομητεία του Μάουι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 80.

Η φωτιά στη Λαχέινα που εξαπλώθηκε από περιοχές χαμηλής βλάστησης προς την πόλη συνεχίζει να καίει αλλά έχει τεθεί κατά 85% υπό έλεγχο, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η κομητεία. Δυο άλλες πυρκαγιές στο νησί έχουν τεθεί κατά 80% και κατά 50% υπό έλεγχο.

Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή, συνεχίζει να παραμένει ασαφές εάν κάποιοι κάτοικοι έλαβαν προειδοποιήσεις πριν οι φλόγες φτάσουν στα σπίτια τους.

Το νησί διαθέτει σειρήνες συναγερμού προκειμένου οι κάτοικοι να προειδοποιούνται για φυσικές καταστροφές και άλλες απειλές αλλά δεν φαίνεται ότι ήχησαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

«Σήμερα το πρωί έδωσα την έγκρισή μου για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και πότε», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν στο CNN, αναφερόμενος στις σειρήνες προειδοποίησης.

Χαβάη: Τι μπορεί να προκάλεσε τη φωτιά – Σοκάρουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», καλά πληροφορημένες ομοσπονδιακές πηγές αποκάλυψαν ότι σε μεγάλο βαθμό η τραγωδία οφείλεται στην κατάρρευση των συστημάτων επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

 

Πολλοί κάτοικοι της ιστορικής πόλης Λαχάινα άργησαν πολύ να πληροφορηθούν ότι ένα πύρινο τείχος έτρεχε καταπάνω τους και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Αλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα στους «L.A. Times» ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων πέθανε μέσα στα αυτοκίνητα, ενώ αρκετά πτώματα βρέθηκαν και στο λιμάνι, καθώς οι άνθρωποι, απελπισμένοι, έπεφταν στον ωκεανό. Μέχρι στιγμής άλλωστε, οι περισσότεροι νεκροί εντοπίζονται στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

 

Η πυρκαγιά -με τρεις ταυτόχρονες εστίες- που ξέσπασε την Τρίτη στο Νησί Μάουι και κατέκαιγε για ώρες ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της αφήνει βαρύ απολογισμό θυμάτων. Σύμφωνα με τον Guardian, 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, καθώς υπολογίζεται πως 1.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπινες απώλειες», πρόσθεσε ο κυβερνήτης Γκριν. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι αγνοούνται προς το παρόν, καθώς συνεχίζουν τις έρευνες.

Την ίδια ώρα υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που υπέστησαν εγκαύματα, εισέπνευσαν καπνό ή τραυματίστηκαν ποικιλοτρόπως. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη ενώ χιλιάδες άνθρωποι είτε εγκατέλειψαν εσπευσμένα το νησί είτε πήγαν σε ασφαλή καταφύγια. Οι Αρχές καλούν όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να το κάνουν.

Αδιευκρίνιστα είναι ακόμα τα αίτια

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν από την ξηρή βλάστηση, τους ισχυρούς ανέμους και τη χαμηλή υγρασία. Οι άνεμοι από τον τυφώνα «Ντόρα», εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των νησιών της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό, φούντωσαν τις φλόγες σε ολόκληρη την αμερικανική Πολιτεία. Εκτός από την «Ντόρα», ένα βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά -κοντά στην Ιαπωνία- συνέβαλε επίσης στη σφοδρότητα των ανέμων.

Σχεδόν το 85% των πυρκαγιών στις ΗΠΑ προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με την Αμερικανική Δασική Υπηρεσία. Στα φυσικά αίτια περιλαμβάνονται οι κεραυνοί και η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Τα νησιά της Χαβάης έχουν έξι ενεργά ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Μάουι.

Η έκταση που καίγεται ετησίως από πυρκαγιές στη Χαβάη έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η μείωση των βροχοπτώσεων και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν καταστήσει τα νησιά πιο ευάλωτα στις πυρκαγιές, λένε οι κλιματολόγοι. Και συμπληρώνουν ότι η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί σε συχνότερα και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ερωτήματα για την ετοιμότητα των Αρχών

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των Αρχών για την εκκένωση του τουριστικού θερέτρου της Λαχάινα. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ των «New York Times», όταν εντοπίστηκε την Τρίτη πυρκαγιά σε θάμνους, οι αξιωματούχοι στην ανατολική άκρη της πόλης διέταξαν εκκενώσεις και λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσαν στο λογαριασμό της κομητείας στο facebook ότι η φωτιά έχει περιοριστεί κατά 100%.

Όμως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στη Λαχάινα, αναζωπυρώθηκε από ισχυρούς ανέμους που πυροδότησε ο τυφώνας «Ντόρα» και οι αξιωματούχοι διέταξαν περισσότερες εκκενώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της κομητείας και σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά μέχρι τότε (το απόγευμα) κάποιοι άνθρωποι είχαν ήδη αποφύγει τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, καθώς έκαναν προσπάθειες την τελευταία στιγμή να φτάσουν σε ασφαλές σημείο. Πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν έλαβαν ποτέ καμία ειδοποίηση.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής, Μπράντφορντ Βεντούρα, δήλωσε ότι η πυρκαγιά κινήθηκε τόσο γρήγορα που ήταν «σχεδόν αδύνατο» για τους αξιωματούχους διαχείρισης έκτακτης ανάγκης να στείλουν εγκαίρως εντολές εκκένωσης. Επιζώντες ανέφεραν ότι στα κινητά τους τηλέφωνα ήχησαν μηνύματα ειδοποίησης για την άμεση απομάκρυνσή τους, ωστόσο αυτά «εξαφανίζονταν» προτού τα ανοίξουν.

Ο δήμαρχος του Μάουι, Ρίτσαρντ Μπίσεν Τζούνιορ, δήλωσε ότι είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης για τις «πληγείσες περιοχές», συμπεριλαμβανομένης της Λαχάινα, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί άλλοι δεν τις έλαβαν. Ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι σειρήνες δεν ήχησαν ποτέ.

Πλήθος οι μαρτυρίες από τους επιζώντες

Στο Διαδίκτυο επιζώντες αναρτούν βίντεο περιγράφοντας τις τραγικές στιγμές που βίωσαν, ενώ καταγγέλλουν ελλιπή οργάνωση και απουσία έγκαιρης ειδοποίησης.

Μπράις Μπαραόινταν

«Αφήσαμε πίσω όλα τα υπάρχοντά μας, πιστεύοντας ότι το σπίτι μας θα ήταν ακόμα όρθιο όταν θα επιστρέφαμε, αλλά καταστράφηκε. Οταν το μάθαμε… η μητέρα μου ξέσπασε σε κλάματα. Οχι μόνο ολόκληρος ο δρόμος, αλλά ολόκληρη η γειτονιά χάθηκε».

Κεκόα Λάνσφορντ

«Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές και έχω την εντύπωση ότι δεν λαμβάνουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε. Βλέπουμε ακόμα πτώματα να επιπλέουν στο νερό και πάνω στους κυματοθραύστες».

Τζόρνταν Σάριμπεϊ

«Παλεύαμε να βρούμε μία διέξοδο από την πόλη που να μην είναι αποκλεισμένη από την κυκλοφορία ή τις φλόγες. Μάλιστα, είδα ένα αυτοκίνητο να εκρήγνυται, τραυματίζοντας μια γυναίκα που βρισκόταν μέσα σε αυτό. Το να οδηγείς στη γειτονιά έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη».

Ο υποστράτηγος του υπουργείου Αμυνας της Χαβάης δήλωσε ότι αξιωματικοί του στρατού εργάζονται για την αποκατάσταση των επικοινωνιών, τη διανομή νερού και την ασφάλεια των πολιτών. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί, ενώ 11.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα στη δυτική πλευρά του Μάουι, όπου υπάρχουν περίπου 166.000 κάτοικοι.

Κινδύνεψαν και σπίτια διασημοτήτων

Το Νησί Μάουι αποτελεί αγαπημένο προορισμό ροκ σταρ, διασημοτήτων του Χόλιγουντ και εκπροσώπων της βιομηχανίας του θεάματος. Το άλλοτε ειδυλλιακό νησί είναι το «ησυχαστήριο» πλούσιων και διασήμων, από την Οπρα Γουίνφρεϊ μέχρι τον Κλιντ Ιστγουντ.

Η τηλεπαρουσιάστρια και επιχειρηματίας Οπρα Γουίνφρεϊ, η οποία διαθέτει κατοικία στο Μάουι, αγόρασε προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης για όσους έχασαν τα σπίτια τους, προτρέποντας on air όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Ανάμεσα στα κατεστραμμένα κτίρια είναι το ομώνυμο εστιατόριο «Lahaina» του Βρετανού ρόκερ Μικ Φλίτγουντ. Αλλοι «αστέρες» που έχουν σπίτια στο Νησί Μάουι είναι ο Στίβεν Τάιλερ, ο Κρις Κριστόφερσον, ο Νιλ Σάιμον, οι ηθοποιοί Γούντι Χάρελσον, Όουεν Γουίλσον και Τζιμ Κάρεϊ. Ο πρωταγωνιστής του «Aquaman», Τζέισον Μομόα, ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς που κατάγονται από τη Χαβάη, έγραψε στο Instagram πως είναι συντετριμμένος από την τραγωδία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει γεννηθεί στη Χαβάη, ανήρτησε στην πλατφόρμα «X» (πρώην Twitter) έναν υπερσύνδεσμο προς μια οργάνωση αρωγής για τους πληγέντες. «Είναι δύσκολο να βλέπω τις εικόνες που έρχονται από τη Χαβάη, μια περιοχή τόσο ξεχωριστή για πολλούς από εμάς», έγραψε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X