Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Η Μιανμάρ χτίζει βάσεις εκεί που ζούσαν οι Ροχίνγκια

Διεθνής Αμνηστία: Η Μιανμάρ χτίζει βάσεις εκεί που ζούσαν οι Ροχίνγκια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Μιανμάρ ανεγείρει στρατιωτικές βάσεις εκεί που βρίσκονταν χωριά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια τα οποία πυρπολήθηκαν στο πλαίσιο των διώξεων εναντίον τους, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Νέα στοιχεία τα οποία έχει συγκεντρώσει η Διεθνής Αμνηστία στην τελευταία έκθεσή της δείχνουν ότι οι αρχές της Μιανμάρ οικοδομούν ακριβώς στην περιοχή στην οποία θα έπρεπε να επιστρέψουν οι Ροχίνγκια», κατήγγειλε η Τιράνα Χάσαν αξιωματούχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κατέστρεψαν σπίτια» τα οποία είχαν γλιτώσει από τις μαζικές πυρπολήσεις χωριών το 2017, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκτός από την ανέγερση κατοικιών και τη δημιουργία δρόμων στην περιοχή, τουλάχιστον τρεις νέες εγκαταστάσεις ασφαλείας βρίσκονται υπό ανέγερση, επεσήμανε η ΜΚΟ. Καταγράφηκε μάλιστα μια περίπτωση χωρικών Ροχίνγκια που είχαν παραμείνει στην περιοχή και τους οποίους εκδίωξαν με τη βία για να χρησιμοποιήσουν τη γη τους για την ανέγερση στρατιωτικής βάσης.

«Αυτό που παρατηρούμε στην Πολιτεία Ραχίν είναι υφαρπαγή γης σε δραματικό επίπεδο», τόνισε η Χάσαν. «Νέες βάσεις ανεγείρονται για να στεγάσουν τις ίδιες τις δυνάμεις ασφαλείας που διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των Ροχίνγκια».

Από τα τέλη Δεκεμβρίου τουλάχιστον τέσσερα τεμένη που δεν είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά, κατεδαφίστηκαν ή τα υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες οικοδομές.

Στο χωριό Καν Κία, που πυρπολήθηκε στη διάρκεια των διώξεων του 2017, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έχουν ανεγερθεί νέα κτίρια, στρατιωτικά σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ακόμη και ένα ελικοδρόμιο.

Ανάλογη δραστηριότητα καταγράφηκε στο χωριό Ιν Ντιν, διαβόητο μετά την εκτέλεση από τον βιρμανικό στρατό 10 Ροχίνγκια τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα από τα λίγα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι τα χωράφια που άφησαν πίσω τους οι Ροχίνγκια θα αναδιανεμηθούν σε βουδιστές κατοίκους της Πολιτείας Ραχίν. Καταγγέλλει επίσης ότι «η υφαρπαγή γης» εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την επιθυμία της Μιανμάρ να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος επαναπατρισμού των προσφύγων Ροχίνγκια, στο οποίο συμφώνησε με το γειτονικό Μπανγκλαντές.

Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον πλανήτη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X