Διεθνή

Ισπανία: Παρακολουθούσαν με το Pegasus κορυφαίους Καταλαβούς πολιτικούς κι ακτιβιστές

Ισπανία: Παρακολουθούσαν με το Pegasus κορυφαίους Καταλαβούς πολιτικούς κι ακτιβιστές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 65 Καταλανοί, πολιτικοί και ακτιβιστές, παρακολουθούνταν με το λογισμικό Pegasus! Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές.

Το ερευνητικό εργαστήριο Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, όπως στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, αποκάλυψε ότι μεταξύ όσων βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ήταν ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Πέρε Αραγονές, μαζί με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταλανούς βουλευτές, νομικούς, ακτιβιστές και μέλη των οικογενειών τους.

«Η επιχείρηση μαζικής κατασκοπείας κατά της καταλανικής ανεξαρτησίας είναι αδικαιολόγητη ντροπή. Μια εξαιρετικά σοβαρή επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία», έγραψε ο Αραγονές στο Twitter.

«Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι ή όχι πελάτης του Ομίλου NSO. Πρέπει επίσης να διεξαγάγει μια ενδελεχή, ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus εναντίον των Καταλανών που εντοπίστηκαν σε αυτήν την έρευνα», σχολίασε η Διεθνής Αμνηστία μέσω της Likhita Banerji.

Παρόλο που το Citizen Lab «δεν αποδίδει οριστικά τις λειτουργίες σε μια συγκεκριμένη οντότητα», οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ισχυρά πλην έμμεσα αποδεικτικά στοιχεία υποδηλώνουν σχέση με τις ισπανικές αρχές».

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας NSO Group και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών εντός και εκτός της ΕΕ.

Τον Ιούλιο του 2021 δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει τον ότι το λογισμικό πιθανότατα χρησιμοποιούνταν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X