Διεθνή

Κόλαση με τα κρυφά sms της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά! «Δώστε τα στη δημοσιότητα»

Κόλαση με τα κρυφά sms της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά! «Δώστε τα στη δημοσιότητα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 27.000 ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το αίτημα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει στη δημοσιότητα τα κρυφά sms που αντήλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών, αρνείται να αποκαλύψει στους πολίτες τα κρυφά sms, παρόλο που οι κανόνες της ΕΕ είναι σαφείς:

«Το κοινό έχει το δικαίωμα πρόσβασης στις γραπτές ανταλλαγές που πραγματοποιήθηκαν – συμπεριλαμβανομένων των SMS – στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι». Στο κείμενο συλλογής υπογραφών αναφέρεται ότι η ΕΕ έχει διαθέσει μέχρι στιγμής από φόρους των ευρωπαίων πολιτών 31 δισεκατομμύρια ευρώ για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν αρνείται να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί ότι στις 12 Νοεμβρίου 2021, το Der Spiegel ανέφερε ότι μετά από αιτήματα πρόσβασης σε έγγραφα, η Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι δεν διαθέτει γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, της φαρμακευτικής εταιρείας με την οποία προχώρησε στη σύναψη συμβολαίου η ΕΕ.

Για το θέμα κατέθεσε ερώτημα προς την Κομισιόν η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα γραπτά μηνύματα είναι από τη φύση τους ένα βραχύβιο έγγραφο που δεν περιέχει κατ’ αρχήν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τις πολιτικές, τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις της Επιτροπής, και επομένως «η πολιτική τήρησης αρχείων της Επιτροπής θα απέκλειε καταρχήν την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων».

1. Συμφωνεί η Επιτροπή ότι αυτή η δήλωση και η πολιτική παραβιάζει τον κανονισμό 1049/2001 για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, ο οποίος ορίζει σαφώς ότι ως «έγγραφο» νοείται οποιοδήποτε περιεχόμενο ανεξάρτητα από το μέσο του (γραμμένο σε χαρτί ή αποθηκευμένο σε ηλεκτρονική μορφή [ …]) σχετικά με ένα θέμα που σχετίζεται με τις πολιτικές, τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις που εμπίπτουν στη σφαίρα ευθύνης του ιδρύματος», και ότι μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι αυτά τα μηνύματα κειμένου εμπίπτουν πράγματι στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού;

2. Διέγραψε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, ή κάποιος αξιωματούχος της Επιτροπής, τα μηνύματα; Εάν ναι, ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για να αποφασιστεί ότι αυτά ήταν «ασήμαντα» ή «βραχύβια»;

3. Προτίθεται η Επιτροπή να ευθυγραμμίσει αμέσως την καταχώριση SMS και άμεσων μηνυμάτων με τον κανονισμό 1049/2001 για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα;

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X