Διεθνή

Σήμερα αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Συρία

Σήμερα αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Συρία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

H ψηφοφορία στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για την έγκριση σχεδίου απόφασης που προβλέπει μία ανακωχή 30 ημερών στην Συρία, είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ψηφίσματος, προβλέπει κατάπαυση πυρός διάρκειας 30 ημερών προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και να απομακρυνθούν οι τραυματίες από περιοχές της χώρας που δοκιμάζονται.

Ωστόσο δεν είναι σαφές, όπως σημειώνει το Reuters, εάν το ψήφισμα έχει και την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του συριακού καθεστώτος.

Στόχος της επιχειρούμενης ανακωχής είναι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την διπλωματική αποστολή του Κουβέιτ, στον ΟΗΕ, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα που διανύουμε.

Την ώρα που στον ΟΗΕ θα ψηφίζουν, στην Ανατολική Γούτα, το τελευταίο ισχυρό προπύργιο των ανταρτών, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, δέχεται σφοδρό σφυροκόπημα για 5η ημέρα. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Τετάρτη να παύσουν άμεσα οι «πολεμικές δραστηριότητες» στο σημείο.

Το σχέδιο της απόφασης έχουν καταρτίσει η Σουηδία και του Κουβέιτ, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας, που έχει δικαίωμα άσκησης βέτο.

Προκειμένου το σχέδιο απόφασης να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτούνται εννέα θετικές ψήφοι χωρίς την άσκηση βέτο, από την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Βρετανία ή την Γαλλία.

Το Συμβούλιο πάντως είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει το απόγευμα, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία του Κουβέιτ στον ΟΗΕ, που προεδρεύει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X