Διεθνή

Το Βατερλώ των δημοσκοπήσεων στην Τουρκία

Το Βατερλώ των δημοσκοπήσεων στην Τουρκία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Βατερλώ ήταν για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Τουρκία η πρωτιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 49,35% έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με σχεδόν το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο. Μόλις 3 από τις 25 δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα έδιναν προβάδισμα στον Ερντογάν στις χθεσινές κάλπες, ενώ οι υπόλοιπες 22 παρουσίαζαν ως φαβορί τον Κιλιτσντάρογλου.

Μάλιστα, το ποσοστό που έδιναν στον δεύτερο τελικά Κιλιτσντάρογλου κυμαινόταν από από 42,6% έως 54,2%, την ώρα που οι τρεις δημοσκοπήσεις που «έβλεπαν» νικητή τον Ερντογάν, του έδιναν ποσοστό από 48,6% έως 51,4%.

Με άλλα λόγια, οι δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών έπεσαν έξω σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες, με δεδομένο ότι έδιναν νίκη Κιλιτσντάρογλου με μέσο όρο διαφορά περίπου 5,5 μονάδων, ενώ ηττήθηκε τελικά με διαφορά 4,3 μονάδων από τον Ερντογάν.

Το ερώτημα για άλλη μια φορά παραμένει και είναι κατά πόσο αποτυπώνουν με διαφάνεια τις τάσεις του εκλογικού σώματος ή λειτουργούν ως μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης και δημιουργούν τάσεις. Μάλιστα έρχεται για άλλη μια φορά στη συζήτηση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X