Διεθνή

Τραγικό: Έφηβος τυφλώθηκε επειδή τρεφόταν μόνο με τηγανιτές πατάτες

Τραγικό: Έφηβος τυφλώθηκε επειδή τρεφόταν μόνο με τηγανιτές πατάτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επισταμένα επισημάνει τους κινδύνους για την κακή καρδιαγγειακή υγεία, την παχυσαρκία και τον καρκίνο που συνδέονται με το πρόχειρο φαγητό, αλλά η κακή διατροφή μπορεί επίσης να βλάψει μόνιμα το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα την όραση.
Παράδειγμα προς αποφυγή είναι ένας 17χρονος σήμερα, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έχασε σιγά-σιγά την όραση και την ακοή του μετά από χρόνια ενώ τρεφόταν μόνο με τσιπς και άλλα είδη junk food.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ προειδοποιούν ότι τέτοιες κακές διατροφές δεν μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο αλλά επίσης να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα στο όραμα.

Όλα άρχισαν στα δεκατέσσερά του, όταν παραπονέθηκε αρχικά για κούραση στον οικογενειακό του γιατρό. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι είχε αναιμία και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, ανέφερε η έκθεση. Εργάστηκε με ενέσεις βιταμίνης Β12 και δόθηκε καθοδήγηση για τρόπους βελτίωσης της διατροφής του.

Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 15 ετών, η ακοή και το όραμά του μειώθηκαν. Αν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων MRI και των οφθαλμικών εξετάσεων εμφανίστηκαν κανονικά, η όραση του παιδιού επιδεινώθηκε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Live Science . Στα 17 του, ήταν τυφλός.

Πρόσθετες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο έφηβος είχε προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο του, σύμφωνα με τις μελέτες, με χαμηλά επίπεδα χαλκού και βιταμίνης D. Όταν οι γιατροί ρώτησαν για τις διατροφικές συνήθειες του έφηβου, αποκάλυψε ότι η διατροφή του από το δημοτικό σχολείο αποτελείται από πατάτες, ψωμί και επεξεργασμένο κρέας.

Ο έφηβος τελικά διαγνώστηκε με διατροφική οπτική νευροπάθεια.

Το θέμα της μελέτης τονίζεται από τους ερευνητές ως προειδοποιητική ιστορία για όλους.

Η μητέρα του αγοριού είπε στη Telegraph ότι «έχει καταστρέψει τη ζωή του» και ότι από τότε έχει εγκαταλείψει το κολέγιο.Ενώ εκείνη άφησε τη δουλειά της για να τον φροντίζει.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Μετά την ήττα της Εθνικής από τη Βραζιλία – «Τελικός» ο αγώνας με τη Νέα Ζηλανδία

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Θα καταθέσει πρόταση για πρόωρες εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X