Eretiki Κουζίνα

Συνταγές: Τα tips για τη φωτιά

Συνταγές: Τα tips για τη φωτιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνταγές: Σε περίπτωση που βάλετε κάρβουνο, διαβάστε και τα tips για τη φωτιά.

Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα και μερικά ακόμη tips

Για να βγουν καλοψημένα τα κρεατικά πρέπει εκτός από την προσοχή στους χρόνους ψησίματος, να τα βάλει κανείς και στη σωστή φωτιά. Το πότε η φωτιά είναι έτοιμη να δεχτεί τα τρόφιμα προβληματίζει συχνά όσους ψήνουν για πρώτη φορά. Το πράγμα είναι απλό:

Αφού ανάψετε τα κάρβουνα, θα περιμένετε τη φωτιά να «κάτσει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κάρβουνα που θα βρίσκονται κάτω από τα προς ψήσιμο τρόφιμα, θα πρέπει από μαύρα που είναι αρχικά, να αποκτήσουν ένα γκρι/σταχτί χρώμα. Τότε μπορείτε να τοποθετήσετε τις τροφές στη σχάρα ώστε να αρχίσετε να τις ψήνετε. Φροντίστε, απλώνοντας τα γκρίζα κάρβουνα, ώστε η συνολική τους επιφάνεια να είναι λίγο μεγαλύτερη από την επιφάνεια που πιάνουν στη σχάρα τα τρόφιμα που ψήνετε.

Αν το κρέας ή το κοτόπουλο που ψήνετε αποκτήσει χρώμα σχετικά νωρίς και θέλει ακόμη ψήσιμο στο κέντρο, τότε θα πρέπει να το μετακινήσετε σε σημείο της σχάρας με πιο αδύναμη φωτιά.
Θα πετύχετε τη μείωση της θερμοκρασία απλώνοντας κι άλλο τη θράκα (τα γκρι/σταχτί κάρβουνα) ώστε να μειώσετε το ύψος της και να μη βρίσκονται τα τρόφιμα πολύ κοντά της.

Για να καταλάβετε ότι η θερμοκρασία είναι εντάξει, αρκεί να πλησιάσετε το χέρι σας: θα πρέπει να μπορείτε να το κρατήσετε εκεί 4-5 δευτερόλεπτα, πριν η ζέστη σας υποχρεώσει να το τραβήξετε.

Συνταγή για παϊδάκια αρνίσια

Για να φτιάξουμε σπίτι τα απλά, κλασικά παϊδάκια, δε χρειαζόμαστε παρά τα ίδια τα παϊδάκια, αλάτι και ίσως λίγο λάδι.

Βασική προϋπόθεση, ειδικά για όσους τα φτιάχνουν πρώτη φορά παϊδάκια, είτε πρόκειται να τα τηγανίσουν είτε να τα ψήσουν, είναι να μην έχουν κοπεί πάρα πολύ λεπτά, αλλά να είναι μέτριου πάχους, ώστε να μη στεγνώνουν εύκολα. Από κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Στο τέλος μην ξεχάσετε το μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη.

Παϊδάκια στο τηγάνι. Σε περίπτωση που το τηγάνι σας δεν είναι αντικολλητικό, ρίχνετε λίγο λάδι στον πάτο και το ζεσταίνεται. Τοποθετείτε όσα παϊδάκια χωράνε μέσα, ώστε να ακουμπούν καλά στην επιφάνεια του τηγανιού και να μην καλύπτει το ένα το άλλο. Ψήνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά περίπου 7΄από την κάθε πλευρά ή μέχρι να δείτε ότι ρόδισαν όμορφα. Αλατίζετε προς το τέλος του ψησίματος και έτοιμα. Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, μπορεί να μη χρειαστείτε καθόλου λάδι.

Παϊδάκια στο γκριλ. Αραδιάζετε τα παϊδάκια στη σχάρα του φούρνου και την τοποθετείτε μέσα περίπου στη μέση. Βάζετε από κάτω ένα ταψί με νερό, ώστε καθώς ψήνονται τα παϊδάκια να στάζει το λίπος μέσα και να μην έχετε δυσκολία στο τέλος με το καθάρισμα. Ανάβετε το γκριλ και ψήνετε 7’-10΄από κάθε πλευρά, ή μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλετε. Αλατίζετε προς το τέλος της διαδικασίας.

 

Συνταγή για σουβλάκια χοιρινά μαριναρισμένα στην μπίρα

Υλικά: 850-1.000 γρ. χοιρινό με λίπος (παντσέτα, λαιμός κ.λπ.), αλάτι, πιπέρι Για τη μαρινάτα 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 κουτάκι μπίρα, το ξύσμα 1 λεμονιού, ½ κουταλιά της σούπας ρίγανη, 1/2 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο, 1/2 μαύρο πιπέρι, 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο

Εκτέλεση: 1. Κόβετε -ή ζητάτε απ’ το χασάπη να σας το έχει ήδη κόψει- το κρέας σε κομμάτια. Ρίχνετε σε γυάλινο ευρύχωρο σκεύος τα υλικά της μαρινάτας και τα ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάζετε και αφήνετε τουλάχιστον 2 ώρες να μαριναριστεί το κρέας ανακατεύοντας και γυρνώντας το 2-3 φορές. 2. Περνάτε τα κομμάτια κρέατος σε καλαμάκια ξύλινα ή μεταλλικά και ψήνετε τα σουβλάκια στα κάρβουνα ή στο γκριλ για 17΄- 20΄(ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών) γυρίζοντάς τα συχνά και αλείφοντάς τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τη μαρινάτα (με τη βοήθεια ενός πινέλου). Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος. Σερβίρετε τα σουβλάκια με τραγανές πατάτες και σαλάτα.

 

Συνταγή για παντσέτες ριγανάτες

Υλικά: 1 κιλό παντσέτες χοιρινές, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 1 κρεμμύδι ξερό

Εκτέλεση: Ξεπλένετε και στεγνώνετε τις παντσέτες. Τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. Τις αλείφετε με τα χέρια σας καλά με ελαιόλαδο. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το κρεμμύδι κομμενο ρε ροδέλες. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε 1 με 2 ώρες να μαριναριστούν. Ψήνετε τις παντσέτες στο τηγάνι ή στο γκριλ

Αν προτιμήσετε τηγάνι, το βάζετε στη φωτιά να κάψει και απλώνετε τις παντσέτες σε όλη την επιφάνειά του προσέχοντας να μην αλληλοκαλύπτονται, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνετε από κάθε πλευρά περίπου 7′-8′ ή μέχρι να αποκτήσουν ωραίο, ρόδινο χρώμα.

Αν προτιμήσετε το γκριλ, απλώνετε τις παντσέτες στη σχάρα του φούρνου και βάζετε από κάτω ένα ταψί με νερό (να πέφτει το λίπος εκεί καθώς ψήνονται, ώστε να μην έχετε πολλή δουλειά στο καθάρισμα μετά). Τις ψήνετε για 7′-8′ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.

 

Συνταγή για τζατζίκι

Υλικά: 3 μικρά αγγουράκια, 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, 1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι

Εκτέλεση: Τρίβετε τα αγγουράκια στον τρίφτη, αφού τα ξεφλουδίσετε. Τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι για 2 ώρες. Τα προσθέτετε στο γιαούρτι μαζί με το σκόρδο, τον άνηθο, το λάδι και το ξίδι. Ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το τζατζίκι στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Το γαρνίρετε με ελιές και το συνοδεύετε με ψωμί ή με παξιμαδάκια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X