Επιλογές

Ο «εξολοθρευτής» της 17Ν …το έριξε στα τσίπουρα

Ο «εξολοθρευτής» της 17Ν …το έριξε στα τσίπουρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Στέλιος Σύρος, ένας από τους θρυλικούς στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ που συνέδεσε το όνομα του με την εξάρθρωση της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε ποτέ στην Ελλάδα, αποσύρθηκε σε ένα μικρό χωριό της Λαμίας, όπου ασχολείται με την παραγωγή τσίπουρου.

Μια νέα σελίδα στη ζωή του άνοιξε ο θρυλικός στρατηγός, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, άφησε πίσω του το αστυνομικό σώμα το 2008, έχοντας συμπληρώσει 35ετή θητεία στην ΕΛ.ΑΣ., και εγκαταστάθηκε στον Δομοκό.

Εκεί μάλιστα ασχολήθηκε με τα κοινά διατελώντας δήμαρχος της πόλης, ενώ πλέον και αυτό το κεφάλαιο της ζωής του έχει κλείσει.

Λιγομίλητος και αφοπλιστικά ειλικρινής, ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, ο εξολοθρευτής της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που έδρασε ποτέ στη χώρα μας έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια έναν πιο μοναχικό τρόπο ζωής.

Το ενδιαφέρον του πλέον μονοπωλεί το μικρό αμπέλι που διατηρεί στην περιοχή, από το οποίο μάλιστα παράγει τσίπουρο.

Πρόσφατα φιλοξένησε τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργο Καλλιακμάνη, ο οποίος ανάρτησε κοινή φωτογραφία τους και τον ευχαρίστησε «για το τσίπουρο και τα μαθήματα ζωής».

Με το παρατσούκλι «εργένης αντιστράτηγος»

Ο κ. Σύρος αποκαλείται «ο εργένης αντιστράτηγος» αφού έχει δηλώσει στο παρελθόν «εγώ παντρεύτηκα την Αστυνομία».

Γεννήθηκε το 1952 και προέρχεται από μία φτωχή οικογένεια από τον Άγιο Στέφανο Δομοκού.

Είδε τον πρώτο του μεγάλο αδερφό και λίγο αργότερα τον δεύτερο να μπαίνουν στην Αστυνομία.

Έτσι αποφάσισε κι αυτός ότι πρέπει να πάρει σήμα και περίστροφο. Κατατάχθηκε το 1974 στο Σώμα της (τότε) Αστυνομίας Πόλεων και το 1977 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών. Και προτού βρεθεί σήμερα στη θέση του δημάρχου της περιοχής του, διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Διαρρηκτών (Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής).

Τον Μάιο του 2000, ο κ. Στυλιανός Σύρος, ταξίαρχος ακόμη, τοποθετείται Διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Και κατά την παραμονή του στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ προήχθη στη θέση του υποστράτηγου.

Ο Στέλιος Σύρος ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη συνομιλούσε τακτικά με τον Σάββα Ξηρό. Τον Οκτώβριο του 2004 αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και του υπαρχηγού. Αποστρατεύεται από το Σώμα το 2008, τη στιγμή που ακουγόταν ότι θα αναλάβει τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

«Όταν σε ανακρίνει ο Σύρος, το στόμα σου λύνεται»

Η φράση αυτή έχει ειπωθεί από πολλούς που γνωρίζουν προσωπικά τον κ. Σύρο. Η αγαπημένη του μέθοδος στις ανακρίσεις ήταν να ανοίγει την κασετίνα «Καρέλια» που καπνίζει και να προσφέρει στον ανακρινόμενο ενώ του εξηγεί «τις λιγοστές λεπτομέρειες που έχουμε».

Και ο Σάββας Ξηρός όμως του είχε ιδιαίτερη… αδυναμία. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια των 50 ημερών του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το μέλος της 17 Νοέμβρη είπε: «Αγαπάω τον Στέλιο πιο πολύ απ’ τον πατέρα μου».

Λάτρης του μουσακά και του τσίπουρου

Ο Στυλιανός Σύρος, παρά το ύφος του, έχει και αδυναμίες που τον… λυγίζουν. Τρώει φανατικά όσπρια και παϊδάκια. Στα υπηρεσιακά του ταξίδια μάλιστα, στον ελεύθερό του χρόνο, έψαχνε να βρει greek mouzaka, ακόμη κι αν βρισκόταν στην Ιαπωνία. Και παραμένει περήφανος για το τσίπουρο που βγάζουν τα αμπέλια του χωριού του.

Επιμένει να μην οδηγεί αν και οι καταδιώξεις ήταν κομμάτι της αγαπημένης του δουλειάς.

Μεταμορφώνεται πολύ εύκολα από αυστηρή πατρική φιγούρα, σε φίλο με ανησυχίες, σε σκληρό αστυνομικό, σε υπομονετικό ψυχολόγο, ανάλογα με την περίσταση.

Πηγή: Espresso/newsbeast.gr

Δείτε ακόμη:

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» -Η 8 μηνών Λέιλα ανάμεσα στα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X