Fragilemag

Ψυχολογία – Ερμηνεύοντας την αγάπη

Ψυχολογία – Ερμηνεύοντας την αγάπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου*//
Ερμηνεύοντας την αγάπη. Φανταστείτε δύο ζευγάρια, το καθένα βρίσκεται στο σπίτι για δείπνο. Το πρώτο ζευγάρι κατά τη διάρκεια του φαγητού αγγίζεται συχνά και ανταλλάσσει τρυφερά βλέμματα και γλυκόλογα. Δεν θα χρειαστούν πολύ χρόνο μετά το τέλος του για να βρεθούν μαζί στο κρεβάτι. Το άλλο ζευγάρι τρώει ήσυχα, δεν μιλά πολύ, όταν τελειώνει το γεύμα, ακολουθεί το πλύσιμο των πιάτων. Αργότερα, κάθονται στο ίδιο δωμάτιο και διαβάζουν. Τα δύο ζευγάρια είναι ερωτευμένα. Απλώς το εκφράζουν διαφορετικά.
Η αγάπη ακολουθεί μια πορεία ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες. Οι πορείες είναι διαδικασίες. Υπό αυτήν την έννοια, η αγάπη είναι μια διαδικασία. Εντάσσεται σε μια συνεχή αφήγηση και έτσι αποκτά το νόημά της. Η ίδια δράση που λαμβάνει χώρα σε μια διαφορετική αφήγηση έχει ριζικά διαφορετική σημασία. Για παράδειγμα, για το πρώτο ζευγάρι, η ιδέα τού να κάθονται χωρίς να αγγίζονται και να διαβάζουν, μπορεί να σημαίνει πως η σχέση έχει καταρρεύσει. Εν τω μεταξύ, για το δεύτερο ζευγάρι, αυτό θα μπορούσε να είναι η τέλεια κατανόηση του πώς θέλουν να περάσουν μαζί το βράδυ.

Μαρκ Σαγκάλ – “Τα γενέθλια” (1915)

Γράφουμε από κοινού τις ιστορίες αγάπης μας και δίνουμε νόημα στις πράξεις μας μέσα σε αυτές τις αφηγήσεις. Σε μια αφήγηση, τα γεγονότα έχουν νόημα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Γι’ αυτό το να κάθεται κανείς σιωπηλός δίπλα στο σύντροφό του διαβάζοντας μπορεί να είναι μια έκφραση αγάπης, ενώ η ανάγνωση ενός νομικού εγγράφου δίπλα στον συνάδελφο στη δουλειά δεν είναι.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X