Γυναίκα

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και οι “πτήσεις” του στην υψηλή ραπτική

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και οι “πτήσεις” του στην υψηλή ραπτική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φανταχτερός, πολύχρωμος, μοναδικός. O σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ αντλεί έμπνευση μέσα από το ανθρώπινο χάος. Η παλέτα των ανθρώπινων νευρώσεων είναι τόσο μεγάλη. Και η διαφορά ανάμεσα στο ανθρώπινο σωστό και το ανθρώπινο λάθος είναι αφάνταστα μικρή. Ο Ισπανός σκηνοθέτης έχει μάθει να οπτικοποιεί τις λεπτομέρειες, σοβαρές ή γελοίες συμπεριφορές του σύγχρονου ανθρώπου, με τον δικό του τρόπο.

-Πέρα από την εξιδανίκευση των πιο ακραίων ανθρώπινων τρόπων ο Αλμοδόβαρ μιλά άπταιστα τη γλώσσα της επικοινωνίας. Τον λες και αιμοδότη της μαζικής κουλτούρας. Εμμονικός με λεπτομέρειες, ανθρώπινες συμπεριφορές – αντικείμενα που μιλούν στο οπτικό πεδίο του θεατή, διαμορφώνει “γωνίες” σκέψης, έρχεται σε διάλογο με το κοινό με ένα μοναδικό τρόπο.

Ταγιέρ Chanel “Ψηλά Τακούνια” (1991)

Giorgio Armani, Chanel, Versace, Jean Paul Gaultier ο Αλμοδόβαρ ντύνει τους πρωταγωνιστές των ταινιών του με την τελευταία λέξη του ενδυματολογικού στυλ. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες στις ταινίες τους βρίσκουν στην ακραία ενδυματολογική άποψη τον “από μηχανής θεό” έλξης προσοχής των θεατών τους. Ο Ισπανός σκηνοθέτης πάει το πράγμα λίγο παρακάτω. Εκεί ζει η μαεστρία του. Το ντύσιμο γίνεται μέρος της ψυχολογίας των ηρώων του. Μια τιγκαρισμένη στη νεύρωση ηρωίδα μπορεί να αναβαθμίσει τα ποσοστά διαταραχής της ντυμένη με μια θεόστενη εφαρμοστή μαύρη φόρμα Gaultier. Ο κινηματογράφος επικοινωνεί συναισθήματα. Σε μια οθόνη το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Και το ρούχο που φορά ένας κινηματογραφικός ήρωας μπορεί να ντύσει τις φαντασιώσεις του κοινού.

Κοστούμι Gaultier για την “Κika” (1993)

Ο Αλμοδόβαρ επισκέπτεται συχνά το Παρίσι και το Μιλάνο. Ο Gaultier είναι φίλος και ένας από τους αγαπημένους του σχεδιαστές. Το ίδιο και ο Giorgio Armani. Στο φιλμ “Ψηλά Τακούνια” ο οίκος Armani ντύνει την πρωταγωνίστρια Marisa Paredes. Η ίδια πρακτική, με τα ίδια ονόματα, επαναλήφθηκε και στο φιλμ “Όλα Για Τη Μητέρα Μου” που απέσπασε Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Αλμοδόβαρ στην παραλαβή του βραβείου του φορούσε σμόκιν. Οι ρεπόρτερ που κάλυψαν το γεγονός “σφάχτηκαν” να ανακαλύψουν την προέλευση του, ήταν γαλλικό ή ιταλικό;

Η Cecilia Roth φορτωμένη κοσμήματα Bulgari “Δεν Κρατιέμαι” (2013)

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X