Featured

Η «Δημοκρατία» μπαίνει στα Πανεπιστήμια

Η «Δημοκρατία» μπαίνει στα Πανεπιστήμια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
γράφει ο Γιώργος Κατραντσιώτης* //
εικόνες: Μάριος Λώλος //

Η δήθεν λύση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου ως «πηγής του κακού», εκτός από το ότι αποτέλεσε προϊόν ιδεοληπτικών εμμονών και στρεβλώσεων, καθώς ουδέποτε προστάτευε την τέλεση έκνομων πράξεων, αποδείχθηκε ατελέσφορη στην καταπολέμηση της οποιασδήποτε παραβατικότητας στα πανεπιστήμια.

Η ρελάνς της κυβέρνησης ήρθε με τη διάταξη του νομοσχεδίου των Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως που προβλέπει τη σύσταση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. Το εν λόγω σώμα θα απαρτίζεται από 1030 ειδικούς φρουρούς τρίμηνης εκπαίδευσης, πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του στρατού. Η εξάρτυση και ο οπλισμός που θα φέρουν δεν ορίζεται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο, ενώ βάσει των άρθρων 18§6 και 20, θα μπορεί να καθοριστεί μεταγενέστερα από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι ειδικοί φρουροί αυτοί θα έχουν αρμοδιότητες συλλήψεως και, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα σώματα εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προανάκρισης!
Επιπλέον, προβλέπεται εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, για τα οποία η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις. Απέναντι στο νομοσχέδιο έχει ταχθεί σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Εξαίρεση αποτελεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τη νομιμότητα και την ποιότητα των πανεπιστημίων. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ των κυκλωμάτων αντιγραφής, των μαχαιροβγαλτών μπράβων και των χυδαίων, σεξιστικών αφισών που διαφημίζουν πάρτυ. Αυτή η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει η Π.Ο.ΑΣ.Υ αλλά και πρώην και νυν στελέχη της ΝΔ (Φορτσάκης, Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος, Σουφλιάς και Ζώης).

Δεδομένου ότι οι υπέρμαχοι της πανεπιστημιακής αστυνομίας αρέσκονται στην επίκληση της ακαδημαϊκής πραγματικότητας του εξωτερικού, θα φέρω ένα σχετικό παράδειγμα. Το καλοκαίρι του 2019 σάλος προκλήθηκε στο King’s College του Λονδίνου μετά από ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Ο υπεύθυνος ασφαλείας του ιδρύματος «φακέλωσε» φοιτητές που συμμετείχαν σε πορείες υπέρ της Παλαιστίνης και υπέρ καλύτερων συνθηκών για το προσωπικό καθαριότητας του πανεπιστημίου. Ο εν λόγω υπεύθυνος προώθησε παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών στη Μητροπολιτική Αστυνομία. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Βασίλισσας στα εγκαίνια νεοαποκτηθέντος κτιρίου της σχολής, στους φοιτητές αυτούς απαγορεύτηκε η είσοδος σε ΟΛΑ τα campus που βρίσκονταν διασκορπισμένα στο Λονδίνο, ακόμα και χιλιόμετρα μακριά από τα εγκαίνια, υπό τον φόβο «αναστατώσεων». Ως αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς έχασαν παραδόσεις και παρουσιάσεις. Μετά από καταγγελίες, η διοίκηση του King’s διεξήγαγε έρευνα, απέλυσε τον υπεύθυνο ασφαλείας και απολογήθηκε στους φοιτητές.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X