Κοινωνία

«Φέσια» σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αποπληρώνει το Δημόσιο

«Φέσια» σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αποπληρώνει το Δημόσιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το Δημόσιο προς ιδιώτες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε χθες απόφαση που προβλέπει την εξόφληση «εξπρές» οφειλών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κι αυτό ώστε να μπορέσει να κλειδώσει την υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) έως τις 15 Ιουνίου.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη αφορά στην εξόφληση από το Ελληνικό Δημόσιο των οφειλών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 30η Απριλίου 2018. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πρόκειται για οφειλές ύψους 48 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα ποσά που θα πληρωθούν από το Κράτος για λογαριασμό των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τον σκοπό εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να απεικονιστούν στους φορείς που καταρτίζουν ταμειακούς προϋπολογισμούς συμψηφιστικά, ήτοι ως έσοδο από κρατική επιχορήγηση και ως ισόποση δαπάνη πληρωμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των ήδη εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού τους για την αντιμετώπιση της εν λόγω δαπάνης.

Για τα νομικά πρόσωπα που ο προϋπολογισμός τους καταρτίζεται σε δεδουλευμένη βάση η εξόφληση από το Κράτος για λογαριασμό τους της δαπάνης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα καταγραφεί συμψηφιστικά, ήτοι ως μείωση υποχρέωσης από την εν λόγω δαπάνη με ταυτόχρονη αναγνώριση εσόδου από κρατική επιχορήγηση.

Το Δημόσιο, οι οφειλές και ο… μπαμπούλας του ESM

Σημειώνεται πως η πιθανότητα η Ελλάδα να χάσει την υπό – δόση του ESM ύψους 1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες είναι μεγάλη, καθώς τόσο στο μέτωπο της εξόφλησης των «φεσιών» του Δημοσίου, όσο και στο μέτωπο της πιστοποίησης των καταβολών από τους δημοσίους φορείς, η πρόοδος είναι περιορισμένη.

Κραυγή αγωνίας από τις αλυσίδες στους προμηθευτές! «Κάντε εκπτώσεις, δεν βγαίνει»!

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εργάζονται νυχθημερόν, ώστε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα συνεδριάσει για το θέμα αυτό στις 15 Ιουνίου, η Ελλάδα να μην χάσει το 1 δισ. ευρώ που διασφάλισε με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Σε αντίθετη περίπτωση το ποσό αυτό θα «αποχαρακτηριστεί» κα θα επιστραφεί στο ταμείο του ESM.

Για να μη γίνει αυτό η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές στοιχεία που να αποδεικνύουν πως έως τις 30 Απριλίου έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ!

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των μεγεθών της γενικής κυβέρνησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στο τέλος Απριλίου ανήλθαν στα 3,358 δισ. ευρώ, από 3,424 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 2,61 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 2,734 δισ. ευρώ το Μάρτιο. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από 675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο αυξήθηκαν στα 741 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έλαβε το Μάρτιο 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως σήμερα οι συνολικές καταβολές δεν έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμένες που πιστοποιούνται με τη μεθοδολογία των θεσμών είναι ακόμη μικρότερες.

Στη βάση αυτή η εξόφληση «εξπρές» οφειλών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στο να επιταχυνθεί η πρόοδος στο μέτωπο των «φεσιών» του Δημοσίου, με την προϋπόθεση πάντως πως θα ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X