Κοινωνία

Γηροκομείο Αθηνών -Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ: Ένοχη η πρώην διοίκηση για υπεξαίρεση – Η έρευνα

Γηροκομείο Αθηνών -Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ: Ένοχη η πρώην διοίκηση για υπεξαίρεση – Η έρευνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν δύο χρόνια αφού ξεκίνησε η δίκη για την κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών επί προεδρίας του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα, το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας υιοθετώντας και την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, έκρινε ένοχους τον αρχιμανδρίτη και δύο ακόμη πρώην μέλη της διοίκησης για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Στους καταδικασθέντες αποδίδεται ότι προκάλεσαν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο Ίδρυμα δημιουργώντας χρέη σε δημόσιο, εργαζομένους και ιδιώτες. Κι ενώ λάμβαναν δάνεια από τις τράπεζες και αύξαναν παράλληλα τα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς , οι ηλικιωμένοι που «φιλοξενούσε» διαβίωναν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η έρευνα

Η έρευνα των – τότε – επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου αφορούσε στο διάστημα 2008 έως 2013.

Οι δυο εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση – κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου – διαπίστωσαν απίστευτες παρατυπίες σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της περιουσίας του Γηροκομείου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διώχθηκαν για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, όπως απιστία και υπεξαίρεση.

Μεταξύ άλλων, από την έρευνα των δυο εισαγγελέων προέκυψε σωρεία σοβαρών διαχειριστικών παραβάσεων, οι οποίες αφορούν στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου. Αρκεί να αναφερθεί πως σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, πρόσωπο από τη Διοίκηση του Γηροκομείου είχε προσλάβει τεχνικό προσωπικό για εργασίες ανέγερσης ακινήτου του και πλήρωνε με χρήματα του Γηροκομείου!

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ανοίχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί ορισμένων από τους κατηγορουμένους και εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 – 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως για τη διενέργεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε σειρά ανακριτικών ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων, έρευνα και κατάσχεση στο χώρο του Γηροκομείου από τους επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς, μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φερόμενα ως κενά διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η εισαγγελία Διαφθοράς είχε προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για:

Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Η διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, είχε κηρυχθεί έκπτωτη το 2016 με απόφαση του δήμου, ύστερα από σωρεία στοιχείων και καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από την πλευρά της, η έκπτωτη διοίκηση είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προσπαθώντας να αποτρέψει την τοποθέτηση της προσωρινής διοικούσας και διαχειριστικής επιτροπής.

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X