Κοινωνία

Οικονομία: Έξι στους δέκα τα βγάζουν πέρα… με το ζόρι!

Οικονομία: Έξι στους δέκα τα βγάζουν πέρα… με το ζόρι!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα στην οικονομία μπορεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα 12 ετών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη να κυμαίνεται στα μέγιστα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, ωστόσο το ποσοστό εκείνων που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» παραμένει σήμερα στα επίπεδα που ήταν και προ ενός έτους.

Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για το Δεκέμβριο που μας πέρασε μερικώς επιβεβαιώνει τη ρήση «ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν», καθώς αν και αποτυπώνει μια συνολική βελτίωση στις προσδοκίες των καταναλωτών, ωστόσο καταγράφει και την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις – 6,2 (από –6,8) μονάδες, πολύ υψηλότερα από ότι πριν ένα έτος (-31,0 μονάδες). Ενισχυτικά στις προσδοκίες των πολιτών μάλλον επενέργησε η συζητούμενη στο δημόσιο διάλογο πραγματοποίηση περαιτέρω φοροελαφρύνσεων φέτος και ο περιορισμός εισφορών που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2020, όπως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ενισχύσουν τα εισοδήματά τους.

Πάρτε κόσμε! Η εφορία «χαρίζει» χρέη 535.000 φορολογουμένων!

Ωστόσο, παρά την προαναφερόμενη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Δεκέμβριο του 2019, το ποσοστό εκείνων που δήλωσε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» παρέμεινε στα ίδια επίπεδα που ήταν το Δεκέμβριο του 2018.

Οικονομία: «Μόλις τα βγάζει πέρα» το 60% των καταναλωτών

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 60%, ενώ παράλληλα μειώθηκε στο 11% το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτέλεσαν το 19% του συνόλου, ενώ όσοι δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» ήταν στο 9-10%.

Το Δεκέμβριο του 2018 το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωνε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ήταν στο 60%, ωστόσο το ποσοστό όσων ανέφεραν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους ήταν στο 13%, οι καταναλωτές που δήλωναν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούσαν το 14% του συνόλου, ενώ χρεωμένο δήλωνε το 14% του συνόλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X