Κοινωνία

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Το σχέδιο «Βιβλιοθήκη» και η πρόβα στο ΑΠΘ

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Το σχέδιο «Βιβλιοθήκη» και η πρόβα στο ΑΠΘ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο θέλει από τον Οκτώβριο ένοπλους αστυνομικούς να συνοδεύουν εκείνους της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η διαρροή για το τι ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγινε μέσα από το protothema.gr, σύμφωνα με το οποίο «το σχέδιο “Βιβλιοθήκη” της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη δοκιμαστική εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με μεικτές περιπολίες στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και η πλήρης λειτουργία της με το νέο ακαδημαϊκό έτος, αποτελούν τους τρεις άξονες ενός φιλόδοξου εγχειρήματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να μπει τάξη στο χάος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα: «σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. με την κωδική ονομασία “Σχέδιο Βιβλιοθήκη” περιλαμβάνει τρεις άξονες και θα εφαρμόζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όσους μήνες και αν χρειαστεί. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη χαρτογράφηση όλων των χώρων του ΑΠΘ.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά την 24ωρη παρουσία στο σημείο όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη ακόμη και αν χρειαστεί να ενισχυθεί με δυνάμεις των ΜΑΤ. Το πρώτο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρχει μια κλούβα στον χώρο και οι άνδρες με πλήρη εξοπλισμό να είναι έτοιμοι να επέμβουν στην περίπτωση που κάποιοι αποπειραθούν να κάνουν παρέμβαση στις εργασίες. Σε αυτό το σημείο στο σχέδιο υπάρχει ειδική επισήμανση στον τρόπο που θα ενεργήσουν στο ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα, καθώς οι εισηγήσεις των αναλυτών λένε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από μικρή μερίδα φοιτητών αλλά και καθηγητών. Εκτιμούν, δε, ότι ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι στην πλατεία Χημείου, απέναντι ακριβώς από το Τμήμα Βιολογίας.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά τους συνεχείς ελέγχους και τις περιπολίες γύρω από την περιοχή, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι ομάδες και τα άτομα που πιθανόν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια στους χώρους του ΑΠΘ».

Τα κλιμάκια της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα είναι μικτά «με αστυνομικούς που θα οπλοφορούν να συνοδεύουν τους ειδικούς φρουρούς της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να μπουν σιγά-σιγά από τη θεωρητική εκπαίδευση στην πράξη», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Νίκος Φίλης: Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με βούρδουλα και οπλοφόρους

«Τα υπαρκτά προβλήματα στα πανεπιστήμια δεν αντιμετωπίζονται με βούρδουλα και οπλοφόρους. Γιατί τότε επιστρέφουν πολύ γρήγορα από την πλαϊνή πόρτα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα.

Σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Παιδείας τονίζει ότι «με διαρροή της ΕΛΑΣ που διακινείται σήμερα πανομοιότυπη σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πληροφορούμαστε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ολοκληρώνει την “εκπαίδευσή” της και ετοιμάζεται να πιάσει “δουλειά” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η εκπαίδευση αφορούσε σενάρια με:

“εισβολές στον χώρο, καταλήψεις αιθουσών, επιθέσεις σε φοιτητές και καθηγητές, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητές διαφόρων παρατάξεων, αντιμετώπιση βανδαλισμών, διακίνησης ναρκωτικών, ληστειών, κλοπών, ακόμη και παρεμπορίου […] βγαλμένα από πραγματικά συμβάντα που έλαβαν χώρα σε πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας τα τελευταία χρόνια”».

Ο Νίκος Φίλης τονίζει ότι «δυστυχώς, δεν πρόκειται για σκηνές από θρίλερ γυρισμένο στην Κολομβία ή το Μεξικό, αλλά για την εικόνα που διακινούν για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Χωρίς ντροπή, το δυσφημούν κατ’ εξακολούθηση, ενώ βέβαια έχουν φροντίσει να το πλήξουν με κάθε άλλο μέσο, με την επί τριετία νομοθέτησή τους».

«Διαβάζουμε ακόμα ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εκεί που εκτυλίχθηκε πρόσφατα η αποτρόπαια επίθεση στους φοιτητές, η σκληρότητα της οποίας τρόμαξε ακόμα και κυβερνητικούς σχολιαστές, είναι σε εξέλιξη το “Σχέδιο Βιβλιοθήκη”, με αξιωματικούς να “βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές προκειμένου από κοινού να καθορίζουν τις κινήσεις τους”. Αποκαλύπτεται πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του το υπουργείο Παιδείας, πώς αντιλαμβάνεται δυστυχώς τη θέση και τα καθήκοντά της η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ.

Είναι λυπηρό. Ελπίζω οι εξελίξεις να μην είναι χειρότερες. Για μια ακόμη φορά: τα υπαρκτά προβλήματα στα πανεπιστήμια δεν αντιμετωπίζονται με βούρδουλα και οπλοφόρους. Γιατί τότε επιστρέφουν πολύ γρήγορα από την πλαϊνή πόρτα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αμέσως την πανεπιστημιακή αστυνομία και θα αναστρέψει την πορεία απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου» καταλήγει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X