Media

Στο «σκαμνί» του ΕΣΡ ο Aplha για το εριστικό fake news.

Στο «σκαμνί» του ΕΣΡ ο Aplha για το εριστικό fake news.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο «σκαμνί» του ΕΣΡ ο Aplha για fake news στην εκπομπή που παρουσιάζει ο Νίκος Μάνεσης. Με άλλα λόγια το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εκίνησε κυρωτική διαδικασία για την περίπτωση μετάδοσης ψευδών ειδήσεων μέσα από την εκπομπή «Σαββατοκύριακο».

Στο προκλητικά κατασκευασμένο ρεπορτάζ του Alpha απεγνωσμένα επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν ότι Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας δεν κάνουν τη δουλειά τους στον Έβρο.

Κομμάτια του παζλ από τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας που έχει στόχο να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινή γνώμη, οπλοποιώντας τους μετανάστες, εντόπισε ο eretikos τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση.

Η ανακοίνωση του συμβουλίου είναι χαρακτηριστική: «Με πολυάριθμες καταγγελίες, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA φέρεται ότι μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή, και ειδικότερα ότι εμφάνισε γεγονότα που είχαν συμβεί το έτος 2015 στα σύνορα της χώρας με την Βόρεια Μακεδονία ως επισυμβάντα την 1η Μαρτίου 2020 στα Ελληνοτουρκικά σύνορα (Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση της 1ης Μαρτίου 2020)».

«Απίστευτες εικόνες, ανοίγουν τα συρματοπλέγματα (σ.σ. οι πρόσφυγες), κατάλαβες τι γίνεται; Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι αστυνομικοί» έλεγε ο Νίκος Μάνεσης και βλέπαμε εικόνες από τον Αύγουστο του 2015, από την Ειδομένη.

Το ΕΣΡ καλεί τον Alpha σε ακρόαση, την Τρίτη 10 Μαρτίου.

Το ανυπόστατο ρεπορτάζ

Παίρνοντας πλάνα του 2015 από την Ειδομένη, όταν τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορά τους και έφραξαν το δρόμο στους πρόσφυγες, προσπαθούσε να πείσει ότι αυτά τα πλάνα είναι από τον Έβρο σήμερα και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν καλύπτουν την περιοχή του Έβρου.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης, που παρουσιάζει την εκπομπή υποστήριξε ότι πρόκειται για εικόνες που τις πήραν πριν από λίγο στον Έβρο και μάλιστα λέει ότι είναι από περιοχή κοντά στις Καστανιές.

Μάλιστα δείχνοντας τους Σκοπιανούς πάνοπλους να προσπαθούν να εμποδίσουν τους 4.000 περίπου πρόσφυγες που πέρασαν τον Αύγουστο του 2015 από την Ειδομένη στα Σκόπια, επιχείρησε να πείσει ότι επρόκειτο για Έλληνες στρατιωτικούς και για δυνάμεις της FRONTEX, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι δεν επαρκούν.

Το απόσπασμα της εκπομπής με το επιμαχο fake news στη συνέχεια

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X