Οικονομία

Ανεπηρέαστα τα ελληνικά ομόλογα από τα “κόλπα” του ΔΝΤ!

Ανεπηρέαστα τα ελληνικά ομόλογα από τα “κόλπα” του ΔΝΤ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καθαρός ορίζοντας εικοσαετίας που έδωσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που συνέταξε, δεν είναι επαρκής για να καθησυχάσει τις αγορές. Σταθερά, πάντως, τα ομόλογα.

Η αγορά και τα ομόλογα

Πέρα από αμφιβολίες που εκφράζει το Ταμείο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος και την ικανότητα της χώρας να καταγράφει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου μια πρόσθετη πηγή αδυναμίας που θολώνει την εικόνα των αγορών είναι τα προεξοφλητικά επιτόκια που χρησιμοποιούν για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους η ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης καταγράφεται μεγάλη απόκλιση στην πρόβλεψη για το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές. Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει πως το μέσο κόστος δανεισμού θα ανέλθει στο 5,7% μεταξύ 2018 και 2060, ενώ η εκτίμηση της ευρωζώνης είναι πως θα κυμανθεί στο 4,7%.

Η πορεία του κόστους δανεισμού της Ελλάδος την επόμενη διετία θα δείξει σε σημαντικό βαθμό ποιος έχει δίκιο. Εάν το κόστος δανεισμού της Ελλάδος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα διατηρηθεί πάνω από το 4,5% τότε είναι δεδομένο ότι θα δικαιωθεί το ΔΝΤ σε αντίθετη περίπτωση οι εκτιμήσεις της ζώνης του ευρώ θα αποδειχθούν πιο ρεαλιστικές.

Το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

Σήμερα πάντως, μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά. Το δεκαετές ομόλογο αναφοράς διαμορφώνεται στο 3,9%, ενώ το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 3%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X