Οικονομία

Capital controls: Χαλάρωση με… κίτρινη κάρτα στις τράπεζες

Capital controls: Χαλάρωση με… κίτρινη κάρτα στις τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά των capital controls, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν… καμπανάκι.

Κι αυτό διότι δείχνουν πως ακόμη και σήμερα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ρευστά διαθέσιμα για την αντιμετώπιση μιας οξείας κρίσης ρευστότητας 30 ημερών.

Τα τελευταία στοιχεία για το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio – LCR) των 100 σημαντικότερων ευρωπαϊκών τραπεζών δείχνουν πως οι τέσσερεις ελληνικές σύστημικές τράπεζες είναι οι μονές που έχουν έναν μέσο συντελεστή LCR κάτω από 100% που είναι το εποπτικό όριο της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας εξετάζει την επάρκεια των αποθεμάτων υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας κάτω από ένα συγκεκριμένο σενάριο δύσκολων συνθηκών (stress) σε περίοδο 30 ημερών.

Τα capital controls και τα αποθέματα

Η λογική του είναι πως το απόθεμα των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων κάθε τράπεζας πρέπει να της επιτρέπει  να επιβιώσει μέχρι την 30η ημέρα του προτεινόμενου σεναρίου δύσκολων συνθηκών, ημερομηνία κατά την οποία γίνεται η παραδοχή ότι τα κατάλληλα μέτρα μπορούν να ληφθούν από τη διοίκηση ή και τις εποπτικές αρχές.

Ελεύθερες αναλήψεις από την 1η Οκτωβρίου!

Σύμφωνα με το insider.gr, το πρότυπο προϋποθέτει ότι η τιμή του δείκτη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100%, δηλαδή το απόθεμα των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το εκτιμώμενο ποσό των καθαρών ταμειακών εκροών υπολογισμένες για 30 ημερολογιακές ημέρες μελλοντικά.

Οι τράπεζες οφείλουν να τηρούν την παραπάνω υποχρέωση ως μια πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του ενδεχόμενου εμφάνισης σοβαρών κρίσεων ρευστότητας (όπως π.χ. αναλήψεις του 5% των σταθερών καταθέσεων λιανικής, του 10% των λοιπών καταθέσεων και του 75% των επιχειρηματικών προθεσμιακών 30 ημερών).

Το γεγονός ότι ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι κάτω από τα εποπτικά όρια δείχνει πως η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν είναι ακίνδυνη για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X