Οικονομία

Επτά… σκαλοπάτια για συνολική συμφωνία για μέτρα και χρέος!

Επτά… σκαλοπάτια για συνολική συμφωνία για μέτρα και χρέος!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση και Θεσμοί… τρέχουν με αντίπαλο το χρόνο. Οι δύο πλευρές διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά “σφιχτό” χρονοδιάγραμμα διαμπραγματεύσεων, παρεμβάσεων και αποφάσεων, με στόχο να οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα και τα πλεονάσματα. Το χρέος και το ολιστικό σχέδιο της επόμενης μέρας στο επίκεντρο, ενώ ως deadline ορίζεται η 21η Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που συνεδριάζει το Eurogroup.

Οι στόχοι της Ελλάδας για συμφωνία

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να μη δώσει “αφορμές” με την ομαλή υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά και διαμορφώνει το δικό της σχέδιο το οποίο φάνηκε και στις τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου χθες στο περιφερειακό συνέδριο της Πάτρας.

Η σερβική κυβέρνηση καταβάλει 40 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση στην Mytilineos!

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν οι Θεσμοί

Όσον αφορά στις θέσεις των Θεσμών αναμένεται να αποκαλυφθούν την Πέμπτη. Από πλευράς Κομισιόν, θα φανούν στις διαδοχικές συζητήσεις που θα έχει η κυβέρνηση με τους κ.κ.  Μοσκοβισί και Κοστέλο κατά τη διήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα. Αναμένεται να παρουσιαστεί η θέση τους για το “γαλλικό κλειδί” αναφορικά με το χρέος για τη μεταμνημονιακή εποπτεία την οποία ο Επίτροπος έχει προαναγγείλει ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων (σ.σ. αν και υπάρχουν και άλλες θέσεις), καθώς και στο μοντέλο ελάφρυνσης του χρέους.

Αυτά είναι τα ορόσημα

Οι συναντήσεις αυτής της εβδομάδας αναμένεται να δώσουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των επόμενων εβδομάδων/μηνών. Οι οποίες περιλαμβάνουν 7 τουλάχιστον ημερομηνίες σταθμούς:

1. Ο επόμενος πολιτικός σταθμός είναι η σύνοδος του Eurogroup της 12ης  Φεβρουαρίου. Αυτό που θα επιχειρηθεί είναι κυρίως να κλείσουν τα μέτωπα με το παρελθόν, δηλαδή με την3η αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης.

2. Ημερομηνία κλειδί για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρείται η 12η Μαρτίου και η τότε Σύνοδος του Eurogroup, στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η θέση των Θεσμών για την κάθοδό τους στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση η οποία αναμένεται (εκτός απροόπτου) το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Στην ίδια Σύνοδο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τεχνικά το μοντέλο παρεμβάσεων στο χρέος.

Αυτά είναι τα επιδόματα και οι παροχές του ΟΠΕΚΑ!

3. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε αυτό να συνεδριάσει για να επικαιροποιήσει το Μνημόνιο που έχει συνάψει με την ελληνική κυβέρνηση (με βάση νέα επιστολή προθέσεων που θα στείλει η ελληνική πλευρά). Προς το παρόν παραμένει ανενεργό περιμένοντας τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών “θεσμών” για το χρέος. Η συνεδρίαση θεωρητικά πρέπει να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο, αν και την προηγούμενη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί σχετική ημερομηνία.

Η Ουάσινγκτον, η Eurostat, το ΔΝΤ

4. Η ανάγκη να έρθουν οι “θεσμοί” στην Αθήνα μέσα στον Μάρτιο συνδέεται με το μεγάλο ραντεβού που ακολουθεί στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.  Καθώς μεσολαβεί το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα ο χρόνος προκειμένου να “ωριμάσουν” οι διαπραγματεύσεις θα είναι λίγος.

5. Πιο πριν, την 1η Απριλίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στοιχεία στη Eurostat για τα δημοσιονομικά του 2017. Θα επικυρωθούν στις 23 Απριλίου δίνοντας και την τελική υπέρβαση του στόχου του 2017 και έτσι τη βάση μέτρησης για την υπερ-αξιολόγηση που θα πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στον Απρίλιο το ΔNT για τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019-2020,

6. Θεωρητικά, ό,τι αποφασιστεί υπό την “υπερεποπτεία” του ΔΝΤ θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή με το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2019-2022 μέσα στον Μάιο. Σε αυτό μπορεί να ενταχθούν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

7. Τα επόμενα δύο ορόσημα αφορούν στη συνολική συμφωνία που θα πρέπει να έρθει κατ’ αργότερο στη σύνοδο του Eurogroup της 24ης Μαΐου (σε τεχνικό επίπεδο), και σε πολιτικό επίπεδο στην ανάλογη σύνοδο της 21ης Ιουνίου. Και τούτο για να προλάβουν να συνεδριάσουν τα εθνικά κοινοβούλια πριν κλείσουν και τις θερινές διακοπές και θα εκταμιευθεί το τελευταίο πακέτο δόσεων τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου το ίδιο και η διαθεσιμότητα των κονδυλίων του ESM.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X