Οικονομία

Ευρωαγορές: Δίνει… ώθηση το νέο QE της ΕΚΤ! Ράλι για τα ιταλικά ομόλογα

Ευρωαγορές: Δίνει… ώθηση το νέο QE της ΕΚΤ! Ράλι για τα ιταλικά ομόλογα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με… άνοδο κινούνται σήμερα, Πέμπτη 19.03.2020, οι ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δρομολογήσει ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων (ποσοτικής χαλάρωσης – QE) ως απάντηση στις διαταραχές που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις αγορές ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων και άλλων τίτλων αξίας 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος με τίτλο “Έκτακτο Πρόγραμμα Αγορών λόγω της Πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP).

Η κίνηση της ΕΚΤ έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ιταλικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να κατρακυλούν 63 μονάδες βάσης στο ιταλικό 10ετές στο 1,66%.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άλμα 4,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 2,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,6% στις 284,24 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,8% στις 8.588,97 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 3,2% στις 3.875,15 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,9% στις 5.125,36 μονάδες.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται ενώ τις προηγούμενες ημέρες το κόστος δανεισμού χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία εκτινάχθηκε, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τις οικονομίες αυτές. Παράλληλα, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να δρομολογήσει και νέα μέτρα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο εντός της αποστολής του”.

Ελληνικά ομόλογα: «Εκτινάχθηκαν» οι τιμές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ!

“Το Δ.Σ. είναι πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγορών περιουσιακών στοιχείων και να προσαρμόσει τη σύνθεση τους, κατά όσο κρίνει αναγκαίο και για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα εξετάσει όλες τις επιλογές και όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις για να στηρίξει την οικονομία”, τονίζει.

Στο μεταξύ, η αμερικανική Federal Reserve ανακοίνωσε χθες ένα πρόγραμμα για να στηρίξει τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (money-market mutual funds), ενώ η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τη νομοθεσία που πέρασε η Βουλή για την παροχή αναρρωτικής άδειας σε εργαζόμενους και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για ένα συνολικό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X