Οικονομία

Ευρωαγορές: «Καλή εβδομάδα» με πτώση άνω του 4%!

Ευρωαγορές: «Καλή εβδομάδα» με πτώση άνω του 4%!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, “προσβάλλοντας” και τα χρηματιστήρια εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων που αρχίζουν πλέον να γίνονται αισθητές. Οι ευρωαγορές φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση…

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές σήμερα

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δεν βοηθούν να ανακάμψει το κλίμα αφού η Γερουσία απέρριψε το σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 2 τρισ. δολαρίων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Αναμένεται νέα ψηφοφορία πριν την εκκίνηση των συναλλαγών στις ΗΠΑ.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκινά την εβδομάδα με απώλειες 4,13%, στις 273,90 μονάδες. O δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης EuroStoxx 50 χάνει 3,06%. Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 3,4% στις 8.618 μονάδες. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, Jens Weidmann δήλωσε πρόσφατα ότι η ύφεση στη χώρα είναι πλέον αναπόφευκτη. Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 3,16% στις 3.921 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 4,21% στις 4.973 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 2,66%, ενώ απώλειες 3,08% σημειώνει ο ιταλικός FTSE MIB. Η Γερμανία ενδέχεται να δώσει άδεια για την έκδοση νέου χρέους αξίας 350 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την ώρα που η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μπει σε καραντίνα μετά αφού ήρθε σε επαφή με γιατρό που είχε προσβληθεί από τον ιό. Η Μεγάλη Βρετανία μετά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα το οποίο εγγυάται τους μισθούς όσως εργαζομένων παραμένουν στη μισθοδοσία των επιχειρήσεων.

Ασιατικές αγορές: Ημέρα… ρευστοποιήσεων! Κόντρα στην τάση ο Nikkei

Η Goldman Sachs ανέφερε τη Δευτέρα ότι αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά περίπου 1% το 2020 μετά από ένα -24% στις ΗΠΑ το β΄τρίμηνο. “Κάνει την εμφάνισή της η αποστροφή προς το ρίσκο καθώς οι επενδυτές φοβούνται ολοένα και περισσότερο πως αυτή μπορεί να είναι η χειρότερη παγκόσμια ύφεση εν καιρώ ειρήνης”, σχολιάζει στο Reuters ο Edward Moya, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της OANDA.

Οι επιχειρήσεις

Δυσοίωνες προβλέψεις και έκτακτες κινήσεις χαρακτηρίζουν το τοπίο των επιχειρήσεων οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στο σοκ που προκάλεσε στη ζήτηση η εξάπλωση του Covid-19.

Η μετοχή της Airbus σημειώνει πτώση 4,4% στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι η εταιρεία αναστέλλει την προγραμματισμένη πληρωμή μερίσματος και συγκεντρώνει 15 δισ. ευρώ σε νέα πιστωτική γραμμή. Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total αναστέλλει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και περικόπτει τα κόστη της. Αντίστοιχα, η Royal Dutch Shell διακόπτει το πρόγραμμα επαναοράς μετοχών, καθώς προχωρά σε περικοπές στις λειτουργικές και κεφαλαιακές δαπάνες προκειμένου να ενισχύσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές κατά έως 9 δισ. δολάρια προ φόρων. Η παραγωγός αναψυκτικών Britvic “βλέπει” σοβαρό πλήγμα το 2020 εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X