Οικονομία

Κωτσόβολος: Γιατί ΔΕΗ, Μαρινάκης και Φέσσας θέλουν να τον εξαγοράσουν

Κωτσόβολος: Γιατί ΔΕΗ, Μαρινάκης και Φέσσας θέλουν να τον εξαγοράσουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κωτσόβολος: Το αργότερο έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του πλειοδότη για την εξαγορά της Κωτσόβολος, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος. Η εξέλιξη της διαδικασίας εξαρτάται εν πολλοίς από το ύψος των προσφορών που κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την επανάληψή της εφόσον οι προσφορές δεν απέχουν σημαντικά μεταξύ τους ή την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς να επαναληφθεί, εφόσον κάποια από τις προσφορές θεωρηθεί ότι ικανοποιεί τις προσδοκίες του ομίλου Curry’s, στον οποίο ανήκει ο Κωτσόβολος.

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η δραστηριότητα

Την ίδια στιγμή πάντως τρέχει απρόσκοπτα η δραστηριότητα της Κωτσόβολος, η οποία προετοιμάζει όπως πληροφορούμαστε τα επόμενά της βήματα μέσα στη χρονιά, με προτεραιότητα την δημιουργία έως και πέντε νέων καταστημάτων έως το τέλος του έτους μεταξύ των οποίων στη Ζάκυνθο, στο Ρέθυμνο και στην Ορεστιάδα. Ταυτόχρονα, η αλυσίδα αναπτύσσει αυτή την περίοδο την εμπορική της στρατηγική ενόψει της Black Friday και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Στα πλεονεκτήματα της Κωτσόβολος, που συμβάλει στην προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών, είναι η πλήρης γεωγραφική κάλυψη στην Ελλάδα αλλά και η παρουσία της στην Κύπρο με δίκτυο 95 καταστημάτων. Στο πλαίσιο αναβάθμισης του δικτύου της εκτός από νέα καταστήματα και ανακαινίσεις σε υπάρχοντα, έχει προχωρήσει στη σύσταση concept stores όπως είναι το K-Spot στη Sani Marina, το οποίο αποτελεί προορισμό λιανικής για τους επισκέπτες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Sani Resort με εξειδικευμένες υπηρεσίες και στοχευμένο μείγμα προϊόντων. Ισχυρή όμως είναι και η σχέση που διατηρεί με την Apple, καθώς έχει δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό έως τώρα Apple Shop νέας γενιάς μέσα σε κατάστημά της (shop in shop).

Στα ατού της Κωτσόβολος προσμετρώνται και οι επενδύσεις που έχει κάνει στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μάλιστα, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει το νέο logistics center στο Θριάσιο, σε ακίνητο συμφερόντων της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή και της κατά το ήμισυ συμμετόχου της, ΡΕΤΣ Κατασκευαστική του Παναγιώτη Τσιγαρίδη. Επιπλέον, η Κωτσόβολος έχει δημιουργήσει επισκευαστικό κέντρο 3.000 τ.μ., αποκομίζοντας πρόσθετα έσοδα από την επισκευή συσκευών. Ταυτόχρονα όμως έχει κάνει κινήσεις επέκτασης και σε άλλους τομείς με στόχο να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της προσφέρει το δίκτυο, η ανάπτυξη τεχνολογιών, οι εγκαταστάσεις αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της, αποκομίζοντας προστιθέμενη αξία. Θα θυμίσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της στην οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2023 ήταν 733 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει άλλο πρόσωπο με γνώση της διαδικασίας, πρόκειται για μία ανοιχτή διαδικασία και μπορεί να υπάρξει επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης. Επί της ουσίας η Citi που τρέχει τη διαδικασία για λογαριασμό της Curry’s κάλεσε αρχικά κάποιους υποψήφιους επενδυτές. Κάποιοι από αυτούς κατέθεσαν αρχικές προτάσεις, αποκτώντας πρόσβαση σε αναλυτικότερα στοιχεία που αφορούν την Κωτσόβολος. Ακολούθως ο αριθμός των ενδιαφερόμενων περιορίστηκε και αφού κατατέθηκαν τελικές οικονομικές προτάσεις όπως στην περίπτωση των Quest και ΔΕΗ και του ομίλου Μαρινάκη, απελευθερώθηκε η πρόσβασή τους σε ακόμη αναλυτικότερα στοιχεία για την προς εξαγορά επιχείρηση.

Η είσοδος του ομίλου Μαρινάκη στη διαδικασία

Όπως προείπαμε, εκτός από τη ΔΕΗ και την Quest, τα ονόματα των οποίων ήταν ήδη γνωστά ότι ενδιαφέρονται και προχωρούν επί της διαδικασίας έχοντας καταθέσει τελικές προσφορές, στο προσκήνιο ήρθε και ο όμιλος Μαρινάκη, κάτι που επιβεβαιώνεται απόλυτα από ασφαλείς πηγές. Η πλευρά του ομίλου Μαρινάκη εισήλθε στη διαδικασία, διαβλέποντας την προοπτική που μπορεί να της προσφέρει μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα όπως είναι η Κωτσόβολος, η οποία διαθέτει ταυτόχρονα μία ικανή και ολοκληρωμένη ομάδα διοίκησης με επικεφαλής τον Γιάννη Βασιλάκο.

Η Quest επικεφαλής της οποίας είναι ο Θεόδωρος Φέσσας, εάν καταφέρει να αποκτήσει την Κωτσόβολος, επί της ουσίας θα διευρύνει το εκτόπισμά της πέρα από την χονδρική και ένα μέρος λιανικής (Ιstorm-Xiaomi), με σαφέστερο και πιο εντατικό τρόπο στη λιανική, ενισχύοντας τη σχέση της με τον καταναλωτή και αποτελώντας πλέον μία ολοκληρωμένη οντότητα στον τομέα της.

Η ΔΕΗ με επικεφαλής τον Γιώργο Στάσση επιθυμεί από την πλευρά της να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων για να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τη δική της υφιστάμενη δραστηριότητα, κάτι που είδαμε και παλαιότερα να συμβαίνει όταν ο όμιλος ΟΤΕ εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός.

Πηγή: Capital.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X