Οικονομία

Κρύβουν “χρυσάφι” Κρήτη και Ιόνιο; Σήμερα οι προσφορές για τους υδρογονάνθρακες!

Κρύβουν “χρυσάφι” Κρήτη και Ιόνιο; Σήμερα οι προσφορές για τους υδρογονάνθρακες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα. Δευτέρα 05.03.2018 λήγει η προθεσμία και θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την έρευνα και εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες των τριών θαλάσσιων οικοπέδων σε Κρήτη και Ιόνιο. Τι ισχύει και με ΔΕΣΦΑ.

Αυτοί θα καταθέσουν προτάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για τα 2 οικόπεδα της Κρήτης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η κατάθεση προσφορών από την κοινοπραξία που προκάλεσε το διαγωνισμό, δηλαδή ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ.

Τι «απαντά» ο οίκος Moody’s στην χαλάρωση των capital control

Δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν υπάρξει επίσημη πρόταση και από την Ιταλική Eni, η οποία το προηγούμενο διάστημα αγόρασε τα σεισμικά δεδομένα και προσήλθε στο data room της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Παρότι με την ΕΔΕΥ είχε έρθει σε επαφή και η αμερικανική Noble Energy αλλά και η ισραηλινή Delek, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς δύσκολα οι δύο εταιρείες θα δώσουν το παρών στο διαγωνισμό.

Για το μπλοκ του Ιονίου, την περιοχή που βγήκε σε διαγωνισμό μετά από πρόταση της Energean, ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλωθεί από την ισπανική Repsol, με την οποία συνεργάζεται για τις χερσαίες παραχωρήσεις της Δ. Ελλάδας η ελληνική εταιρεία. Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι η Energean αυτήν την περίοδο βρίσκεται στο αποκορύφωμα της προσπάθειας για το πρότζεκτ του 1,6 δις δολαρίων στο Ισραήλ.

Πεντοχίλιαρο και… συμμετέχεις για τους υδρογονάνθρακες!

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, το τέλος συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι 5 χιλιάδες ευρώ και η προθεσμία υποβολής είναι στις 17:00 σήμερα το απόγευμα. Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στα γραφεία της ΕΔΕΥ, ενώ οι συμμετέχοντες θα εξασφαλίσουν αριθμό πρωτοκόλλου. Για να είναι έγκυρες οι προσφορές θα πρέπει να έχουν ισχύ 180 ημερών.

Τι συμβαίνει με ΔΕΣΦΑ

Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ, να σημειωθεί ότι οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα γίνει εντός της εβδομάδας. Ο διαγωνισμός έχει ήδη προσελκύσει ευρύτερο ενδιαφέρον ενώ προχθές αναφέρθηκε σε αυτόν με δηλώσεις του  ο Αμερικανός πρέσβης Τ. Πάιατ, συνδέοντας την αποκρατικοποίηση με τον αγωγό TAP και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο γρίφος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ αναφέρθηκε και ο Ιταλός πρέσβης, ο οποίος σημείωσε πως εκτός από το τίμημα που έχει μεγάλη σημασία, μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η ποιότητα η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που θα επιλεγεί. Να σημειωθεί τέλος ότι προ ημερών ανακοινώθηκε η εξαγορά από την ιταλική Snam και τη βελγική Fluxys, που διεκδικούν το ΔΕΣΦΑ, του συνόλου των μετοχών του διασυνδετήριου αγωγού Βρετανίας – Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Οι δύο εταιρείες κατείχαν μέχρι τώρα το 66,5% των μετοχών του αγωγού και συμφώνησαν να αποκτήσουν το υπόλοιπο 33,5% από το καναδικό ταμείο παρακαταθηκών CDPQ έναντι 75 εκ. λιρών. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Fluxys θα έχει το 76% του αγωγού και η Snam to 24%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X