Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Πάμε για αυξήσεις στα τιμολόγια το Χειμώνα

Λογαριασμοί ρεύματος: Πάμε για αυξήσεις στα τιμολόγια το Χειμώνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να βρεθούν ξανά στο επίκεντρο, καθώς όλα δείχνουν σε νέες αυξήσεις τον χειμώνα.

Οι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να βρεθούν ξανά στο επίκεντρο, καθώς όλα δείχνουν σε νέες αυξήσεις τον χειμώνα. Φαίνεται ότι οι τιμές δεν θα επιστρέψουν σε χαμηλά επίπεδα προ κρίσης, αλλά θα κινηθούν ανοδικά, ακόμη και με αυξήσεις πάνω από 40%.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με τα έκτακτα μέτρα.

Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και οι ανακοινώσεις των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα από τις 20 του τρέχοντος μήνα θα ισχύουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο μέτρων και αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι διαφορετικός ο ορισμός των ενεργειακά από τους οικονομικά ευάλωτους καταναλωτές. Ως παράδειγμα έφερε τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλές τιμές θερμοκρασίας έναντι περιοχών με ήπιους χειμώνες.

Όλα δείχνουν ότι θα επανέλθει η επιδοτούμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολύτεκνους. Τα νοικοκυριά με τέσσερα παιδιά και άνω με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πληρώνουν χαμηλότερη τιμή στο ρεύμα. Αυτό είτε θα γίνει με την καθιέρωση ενός ειδικού τιμολογίου είτε με την ενσωμάτωση των δικαιούχων σε ξεχωριστή κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Μέχρι πότε γίνεται η νέα αίτηση

Με τη διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων να είναι σε εξέλιξη, σειρά παίρνει η αίτηση για το κοινωνικό τιμολόγιο 2023.

Για την ένταξη στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.idika.gr/kot/) με τους κωδικούς TAXISnet. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (2) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Οι φορολογικές δηλώσεις 2023, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 και έτσι η προθεσμία για την υποβολή νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έτους 2023 είναι έως 30 Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι:

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεωνόσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Δείτε αν δικαιούστε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών.

Για να υποβάλετε αίτηση θα χρειαστείτε:

τον ΑΜΚΑ σας

τον αριθμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

την ηλεκτρονική σας διεύθυνση

τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

Όταν κάνετε την αίτηση, θα μάθετε αυτόματα: το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ, αν το δικαιούστε ή γιατί η αίτησή σας απορρίφθηκε, αν δεν το δικαιούστε

Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

Της φορολογικής δήλωσης 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.

Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X