Οικονομία

Μικτά τα πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Μικτά τα πρόσημα στις ασιατικές αγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μικτές τάσεις καταγράφονται στις ασιατικές αγορές σήμερα, Τρίτη 09.10.2018, με την Κίνα να ανακάμπτει μετά την χτεσινή πτωτική συνεδρίαση.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού κοινού η αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2018 και το 2019 από το ΔΝΤ.

Πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 1,34%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,10% και ο Shenzhen Composite υποχωρεί κατά 0,46%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,08%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με πτώση 0,60%. Ο STI της Σιγκαπούρης υποχωρεί κατά 0,40%, πτώση 0,97% κατέγραψε ο S&P/ ASX 200 της Αυστραλίας, απώλειες και για τον NZ 50 της Νέας Ζηλανδίας κατά 1,09%.

Ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα σκοτεινιάζει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε τη Δευτέρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2018 και το 2019.

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγείρουν οι νομισματικές κρίσεις σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες και την πορεία των τιμών της ενέργειας, προβλέπει πλέον ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,7% για την καθεμιά από δύο χρονιές (–0,2%), επέκταση περίπου ίση με το 2017.

Εκπληξη! Το ΔΝΤ βλέπει μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Ελλάδα

“Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι πάντα ισχυρή σε σύγκριση με αυτή που καταγραφόταν νωρίτερα αυτή τη δεκαετία, αλλά μοιάζει να έχει φθάσει στην οροφή της”, σχολίασε ο Μορίς Όμπστφελντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Για την ώρα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2018 των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων του κόσμου, παραμένουν αμετάβλητες, στο +2,9% και στο +6,6% αντιστοίχως. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη τοποθετείται αρκετά υψηλότερα από ό,τι στις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες (+2,4% κατά μέσον όρο). Στην Κίνα, ξεπερνά οριακά τον ρυθμό της περιοχής της Ασίας (+6,5%).

Όμως το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το 2019, στο 2,5% για τις ΗΠΑ και στο 6,2% για την Κίνα (–0,2% και στις δύο χώρες).

Η ανάπτυξη των δύο γιγαντιαίων οικονομιών ενδέχεται να εξασθενίσει ακόμη περισσότερο καθώς οι νέες αυτές προβλέψεις δεν παίρνουν υπόψη τους τις απειλές του Τραμπ να επιβάλλει κι άλλους τελωνειακούς δασμούς, σε κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισεκ. δολαρίων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X