Οικονομία

Telecoms: «Μειώστε φόρους για περισσότερες επενδύσεις»

Telecoms: «Μειώστε φόρους για περισσότερες επενδύσεις»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη χρονιά θα καταγράψει φέτος θετικό πρόσημο η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Κι αυτό έπειτα από μια οκταετία κατά την οποία χάθηκε το 40% των εσόδων. Είναι ανταγωνιστική και οι τιμές χαμηλές, τόνισαν χθες οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων εταιρειών με τις επενδύσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο ΟΤΕ για τηλεπικοινωνίες και επενδύσεις

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ και οι ομόλογοί του σε Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης και Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής υποστήριξαν, επίσης, στη διάρκεια συζήτησης στο 20ό συνέδριο «Infocom World», πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, αν συνεχιστεί η σημερινή υπερφορολόγηση του κλάδου.

Παράλληλα προειδοποίησαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τεράστια ποσά για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), κατά το πρότυπο της Ιταλίας, αλλά προτιμούν μοντέλα όπως η Φινλανδία, που καταβλήθηκαν πολύ χαμηλότερα τιμήματα για τις άδειες, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα. Οσο για το επίκαιρο θέμα των εικονικών παρόχων (MVNOs), όλοι επίσης συμφώνησαν πως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, επειδή οι τιμές είναι χαμηλές.

Ο κ. Τσαμάζ τόνισε για την πορεία της αγοράς πως «από πέρυσι αρχίσαμε να βλέπουμε κάποια σταθεροποίηση. Φέτος είδαμε τα πρώτα σημάδια αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την αγορά κινητής τηλεφωνίας. Ετσι έχουμε δει μια ανάκαμψη και στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία. Τα βήματα, όμως, είναι πολύ διστακτικά. Η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που θέλαμε, γιατί από τη μία υπήρχε το πρόβλημα με την οικονομία και από την άλλη δεν έχουμε αρκετές ψηφιοποιημένες υπηρεσίες από πλευράς δημοσίου».

Οι επενδύσεις

Ο ίδιος επανέλαβε πως ο ΟTE έχει πραγματοποιήσει «επενδύσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, κάτι που μας βοήθησε να μείνουμε ανταγωνιστικοί. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην υποδομή της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Στη σταθερή έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις 13.000 καμπίνες με βάση την τεχνολογία VDSL/vectoring και μέχρι το τέλος του 2019 θα έχουμε συνδέσει 15.500 καμπίνες που δίνουν ταχύτητες 200 Mbps. Ηδή έχουμε ξεκινήσει και την εξάπλωση του Fiber to the Home, ώστε μέσα στην επόμενη τετραετία περίπου 1.000.000 σπίτια να έχουν ταχύτητες 1 Gbps».

Η Vodafone

«Η χρήση μέσα στην κρίση αυξήθηκε, ενώ τα έσοδα έπεσαν 40%» υποστήριξε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος Χ. Μπρουμίδης, ο οποίος τόνισε πως «κατά τα 2/3 η πτώση των εσόδων προήλθε από την κατάρρευση των τιμών σε σύγκριση με τα επίπεδα προ κρίσης». Ο ίδιος είπε πως «αν το βλέμμα μας είναι από το παρελθόν προς το παρόν, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, η αγορά έχει ισορροπήσει. Αν έχουμε το βλέμμα μας από το παρόν στο μέλλον, πιστεύω πως αυτή η ανάπτυξη είναι αναιμική. Σε λίγο θα κληθούμε να πληρώσουμε για φάσμα στο 5G, στη σταθερή θα πρέπει να ενισχύσουμε την οπτική ίνα με νέες επενδύσεις».

Κατά τον κ. Μπρουμίδη, «όλοι μας καταλαβαίνουμε τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά επαναλαμβάνουμε σήμερα αυτό που κάνει ιστορικά η Ελλάδα: κοιτάζει να διαχειριστεί το σήμερα και υποθηκεύει αυτό που πρέπει να γίνει. Η υψηλή φορολόγηση αφαιρεί αξία από την αλυσίδα». Εξήγησε πως «αν δεν ανέβει η Ελλάδα στο τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, τότε η απόσταση που τη χωρίζει από τις άλλες οικονομίες θα μεγαλώσει. Πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία, ώστε η Ελλάδα να μη χάσει το συγκεκριμένο τρένο».

«Η Ελλάδα ή θα μείνει έξω από αυτό, οπότε η διαφορά της σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνει χαώδης, ή θα επωφεληθεί από αυτό, γιατί οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα και σε μικρούς οργανισμούς και περιφερειακές χώρες να ακολουθήσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Σήμερα ομάδες 15 ανθρώπων που δεν βρίσκονται στη Silicon Valley αλλάζουν ολόκληρες βιομηχανίες», είπε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X